Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Putin laikliği İranlı müttefiklerinden mi öğreniyor?

Putin'in yıllık basın toplantısında "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür" şeklindeki sözleri, bu Rus siyasetçinin kendisine ideoloji olarak "Kemalizm"i mi seçtiğini düşündürmesi açısından çarpıcıdır.

İran'a mı danıştı?
Putin Türkiye'nin "İslamlaştığı" yargısına herhalde İranlı müttefiklerine "Laiklik" konusunu danışırken vardı... "Hüccetül İslam" olan rütbesi yükseltilerek "Ayetullah" yapılarak İran'ın dini lideri olan Ali Hüseyin Hamaney, Suriye'de birlikte savaştıkları Ruslar'ın liderine "Teokrasi"nin tehlikelerini ve bir ülkenin İslamlaştırılmasının ne anlama geldiğini herhalde anlatmıştır.

Mezarda dönenler

Bu "Mezarda dönmek" konusuna gelince... Sanırım Rusya'yı "Devlet" olarak kuranlar ve dünya rekabetine sokanlar kimlerse, şu anda onların hepsi mezarlarında dönüyorlardır. Çar İvan'ın ya da Çar Mihail Fyodoroviç'in mezarlarını şu sıralarda ziyaret edenler, bu mezarların sakinlerinin aşağıda fırfır dönmelerinden ötürü yeraltındaki soğuk rüzgârların dışa vurduğunu hissediyorlardır... Ve bu arada belki Lenin de mezarında ters dönmüş bulunmaktadır.

Çin ve Rusya
Rusya gibi bir dönem komünizmi seçen Çin'in ekonomisi ile dünya rekabetine ağırlığını koyduğu bir dönemde, Rusya'nın hâlâ petrol ve doğalgaza bağımlı bir ülke olarak kalması ve bunların fiyatının düşmesinin devleti iflasa sürüklemesi, bu ülkenin kurucu babaları tarafından herhalde mutlulukla izlenmemektedir.

İmagoloji
"İmagoloji"
diye yeni bir bilim dalı var günümüzde... Bu bilim dalına göre insanlarda ve bütün toplumlarda bir "Biz" ve bir de "Ötekiler" kavramları bulunmakta. Mesela bir ülkenin insanları, bir başka ülkenin insanları hakkındaki düşüncelerini açıklarken, aslında hakkında düşünce açıklanan ülkeyi değil, düşünce açıklayanların kafa yapılarını öğrenmiş oluyoruz. Bu bilim dalının verileri ışığında Putin'in dünyaya bakışındaki zayıflıklar, ekonomideki yetersizliklerini askeri serüvenlerle unutturmaya çalışması, Suriye'nin Esed'ini ayakta tutmak için bu ülkeye asker göndermesi benzeri olgular daha kolay anlaşılabiliyor.

Mümin kokuyormuş

Yaşar Nuri Öztürk'ün "Putin Kuran mümini kokusu yayıyor" şeklindeki sözleri Putin'in Kemalizmine gölge düşürse de, İranlı mollalarla ittifakı bu sözlere anlam katabilir.
Kısacası yeni dünyanın sorunlarına çözüm üretmek bir yana Putin gibiler için bu yeni dünyanın koşullarını anlamak bile çok zor şu anda. Bu nedenle "Soğuk Savaş" devam ediyormuş gibi siyaset izleyenler, sadece "Biz haklıyız" diyebiliyorlar ve bunalımdan bunalıma sürükleniyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA