Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Mustafa Koç'un ve Cahit Kocaömer'in ardından

Mustafa Koç'un hayatını kaybettiğini Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sofrasına davetli olarak giderken öğrendim. Önümüzdeki Şubatın 25'inde büyükbabası Vehbi Koç'un 20'nci ölüm yıldönümü yaşanacakken, torun Koç'un erken vefatı beni düşündürdü.
Duygularımı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da aktardım...
Erdoğan "Hayat böyle bir şey" dedi ve kendisinin bir gün önce Mustafa Koç ve Ali Koç'la beraber olduklarını söyledi.

Cahit Kocaömer

Ertesi gün de İş Bankası'nın 1976-82 arasında Genel Müdürlüğünü yapan Cahit Kocaömer'in vefat haberi geldi. Geçen hafta İş Bankası'nın şimdiki Genel Müdürü Adnan Bali ile Kocaömer'in kulağını çınlatmıştık...
Gerek Kocaömer'in, gerekse 1982-
88 arasında Genel Müdürlük yapan Burhan Karagöz'ün İş Bankası'nda hâlâ çalışma odaları bulunduğunu, ama Kocaömer'in rahatsızlığı dolayısıyla artık bankaya gelemediğini anlatmıştı Adnan Bali.

Banka sahibi olmak

Bu iki ölüm, beni eski günlere götürdü.
Vehbi Koç ve Cahit Kocaömer'le birlikte yıllar önce deniz üzerinde bir yelkenlide üç gün geçirmiştik... Orada Vehbi Koç'a "Neden bir bankanız yok" diye sorduğumda "İş Bankası gibi herkesin ve her cemaatin olan bir banka varken, benim kendime ait bir bankaya ihtiyacım olmaz ki" cevabını vermişti. Koç'un bu sözlerini Cahit Kocaömer de, dinlemekteydi...

Çok başarılıydı
Mustafa Koç'un yönetimindeki Koç Holding'in bünyesinde ise artık banka da, petrol rafinesi de bulunuyordu. Kısacası Rahmi Koç'tan devraldığı görevi Mustafa Koç başarı ile bugünlere taşıdı... Dilerim bu Koç şirketleri Mustafa Koç sonrasında da aynı başarı ile ekonomimize ve yaşamımıza katkılarını sürdürürler. Mustafa Koç'un annesi Çiğdem Simavi'nin, babası Rahmi Koç'un, eşi Caroline Koç'un ve kardeşleri Ömer ile Ali'nin acılarını paylaşmaktan başka şu anda yapacak bir başka şey yok.

Eski dostlar
Çok erken yaşta gazeteciliğe başladığım için, bugün isimleri anılarda ve kitaplarda yaşayan siyasetin, ekonominin öncü kişileri ile arkadaş düzeyinde ilişki kurmak şansını elde ettim. 1960 öncesinde İş Bankası'nın Genel Müdürü olan daha sonra da Akbank'ı Akbank yapan Ahmet Dallı'yı da yakından tanıdım... Bugünkü Akbank'ın beyni sayılan Erol Sabancı ile de diyalogum var.
Koçlar, Sabancılar, Eczacıbaşılar gibi Cumhuriyet Türkiye'sinde sermaye birikiminde ve girişimcilikte öncü olan isimlerden bugüne kalan Anadolu Endüstri Holding'in kurucusu Kamil Yazıcı ile de arkadaşlığımız sürmekte.

Risk faktörü

Bütün bu dostlardan edindiğim bilginin özünü "Para kazanmak ikincil bir amaçtır" şeklinde özetleyebilirim. Kendi parasını yöneten bir girişimci de, başkalarının parasını yöneten bir bankacı da, "Başarı"ya ulaşmak yanında öncelikle yatırımı bekleyen riskleri düşünürler. Ve sonuçta "Zengin" kavramının çok göreceli anlam taşıdığı görülür. Bir Amerikalı zenginin "Para saadet getirmez. Sekiz milyar doları olan adam yedi milyar doları olan adamdan daha mutlu değildir" diye konuya yaklaştığını hiç unutmayalım.
Mustafa Koç'a da, Cahit Kocaömer'e de rahmet diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA