Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Suriyelilerin karıncalar kadar değeri yok mu?

Rusya Federasyonu Başkanı Putin, danışmanları ile Suriye'nin geleceği üzerinde beyin fırtınası yaparken, bu ülkenin geleceğini Beşşar Esad'a endekslemenin yanlışlığını kimse söylemiyor mu ona? Acaba bunlar Suriyelileri karınca sürüsü gibi mi görüyorlar?
Rusya'yı yöneten kadrolar "The Guardian"da yayınlanan "Suriye Politika Araştırma Merkezi"nin raporunu okumadılar mı acaba? Beşşar Esad yönetiminde Suriye'deki iç savaşta 470 bin kişinin öldüğünü, 1 milyon kişinin de yaralandığını belirtiyor bu rapor...

Erken ölüyorlar

Bir kişinin şahsında simgelenen bu yönetimi ayakta tutmak hangi akla sığabilir ki? Esad yönetiminde 13.8 milyon Suriyeli, geçim kaynağını yitirmiş. Nüfusun yüzde 45'i yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kalırken, 4 milyondan fazla Suriyeli ülke dışına kaçmış. Kısacası Suriye'nin nüfusu yüzde 21 azalmış... Yaş ortalaması 70'ken bu sayı 2015'te 55.4'e gerilemiş.

Halep bombalanırken

Rus uçakları Esad'ı koltuğunda tutmak gerekçesi ile Halep'i bombalarken, bu saldırının milyona yakın Suriyeliyi mülteci statüsüne sokmak dışında "IŞİD'le mücadele"ye hangi katkısının olacağı düşünülebilir ki? Sovyetler Afganistan'ı nasıl Taliban'a teslim ettiler ve sonunda EL Kaide terörünün dünyanın başına bela olmasına sebep oldularsa, Ruslar da Suriye'de IŞİD'i kalıcı hale getirdiklerini görmüyorlar mı?
Ama bunların gözünde gerçekten insanların karıncalardan öteye bir değeri yok. Bunlar Stalin'in öğrencileri çünkü. Seçimle gelip gitmek bunlar için fazla anlam taşımıyor... "İnsani kalkınma", "İnsan hakları" ve "İnsan onuru" gibi kavramlar bunlar için önemsiz ayrıntılar...

Usta oyuncu
İşin en acıklı yanı da, Amerika'nın Obama yönetimindeki vizyonsuzluğundan ve beceriksizliğinden ötürü Putin'in dünya siyasetinde "Usta oyuncu" olarak görülmesi değil midir? Maliki'nin ayrımcı Şii siyasetini destekleyerek Irak'ta IŞİD'in doğmasına sebep olan Amerika, sonunda Suriye'nin de bir Rus kolonisine dönüşmesine göz yummadı mı? Ve bu bunalımın müttefiki olan Türkiye'de terörün tırmanmasına neden olmasını, adeta izlemiyor mu?

Daha ne kadar?

Kısacası Putin'in durması için ille de petrol fiyatlarının dibe vurmasını mı beklemek durumundayız? Esad'lı yönetimin yanlışlığının anlaşılması için, kaç yüz bin Suriyeli daha ölmeli, kaç Suriyeli mülteci daha Akdeniz'de boğulmalıdır? 100 bin çocuğun kaybolması "Yeni Dünya Düzeni"nde bir anlam taşımıyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA