Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Putin neden Suriye'den çekiliyor?

Günün sorusu "Putin neden Suriye'deki Rus askeri varlığını geri çekme kararı aldı" şeklindedir. Bu soruya Amerikalı Senatör McCain'in dediği gibi cevap vermek biraz acelecilik olabilir. McCain'e göre bu çekilme "Ukrayna'daki kanlı bir bahar"ın habercisi olabilirmiş...
Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığı şu ana kadar sadece Beşar Esad'ın işine yaradı. Bu açıdan bakıldığında geri çekilme kararı, Cenevre'deki barış görüşmelerinde Esad'a karşı olanların elini kuvvetlendirecektir.

IŞİD gerçeği

Ama bu çekilme ile Suriye'deki fiili durumun dondurulacağını varsayarsak, IŞİD'in de bir parçası olduğu bölünmüşlük kalıcı hale gelecektir. Yani IŞİD teröristleri ile mücadele etmek için Suriye'ye asker gönderdiğini ileri süren Putin, bu mücadelenin sonucunu alamayacağını bir anlamda kabul etmiştir. IŞİD'in Irak'ta da varlığını sürdürdüğünü hatırlarsak, demek ki IŞİD'i de Ortadoğu'nun gerçeklerinden biri olarak kabul etmek durumundadır dış dünya...

Türkiye için olumlu

Rusya'nın Suriye'den çekilmesi eğer gerçekten Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerine olumlu katkıda bulunacaksa, bu Türkiye açısından olumlu bir gelişmedir. Şu anda Suriye krizinin terörist sızmalar şeklinde yansıdığı ülkemiz, Suriye'de bir barışçı çözümden en fazla yarar göreceklerin başında gelmektedir.

Kafa karışıklığı

Ama Türkiye'nin bütünlüğünü, güvenliğini ve istikrarını hedef alan terör saldırılarının sadece dış kaynaklı olmadıklarını da bilmemiz gerekiyor. Varlık sebeplerini terörizme dayayan kesimler dışında, ne yazık ki "Muhalefet etmek"le, "Terörizme dolaylı destek vermek"i karıştıranların sayıları da az değildir. Örneğin Ankara'daki son kanlı terör eylemini bile siyasi tartışmaların odağına taşımaya çalışanları görmüyor muyuz?

Biz kazanacağız

Neticede bütün bu gerçekler tüm kamuoyunun önünde sahneleniyor. Devletin teröre karşı verdiği mücadeleyi halkın ezici çoğunluğunun dikkatle izlediği ve desteklediği de, bir diğer gerçektir. Kısacası Türkiye'nin yarınlara dönük heyecanı, atılımları kesintisiz sürecektir. Kaderini bu ülkenin geleceği ile eş tutan ulusal bilinç, çarpıtılmış siyaset anlayışının üstesinden gelecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA