Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Trump “bir başka değildir benim memleketim”

Siyasetçilerin kendi ülkeleri ile diğer ülkeleri çeşitli konularda karşılaştırırken tarafsız olmaları kolay değildir. Özellikle ülkeler arasında sıcak anlaşmazlıklar varsa, bir ülkenin lideri karşı ülkeyi haklı göremez. Haklı görse bile bunu söyleyemez...

Trump bambaşka bir adam
Ama ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump işadamı kimliğinden siyasetçi kimliğine henüz tam olarak geçmediği için, siyasetçilerde pek rastlanmayan davranışlar sergiliyor. Örneğin ABD'ye gelecek mültecileri yasaklama kararını iptal eden yargıç için "Sözde hâkim" bile dedi. Oysa iktidardaki siyasetçiler yargı kararlarına sinirlenseler bile yargıçlarla pek karşı karşıya gelmezler. En azından sözde olsa da "Kuvvetler Ayrılığı" ilkesine saygılı olduklarını göstermeye çalışırlar.

Katil sayısında rekabet
Ama Donald Trump, siyasetin bu yazılı olmayan kurallarını ya bilmiyor ya da aldırmıyor. Dün akşam yayınlanması planlanan ve Fox News kanalından Bill O'Reilly'e verdiği röportajda, Trump'ın Putin hakkındaki olumlu sözleri üzerine röportajı yapan O'Reilly, "Ama o bir katil. Putin bir katil" diyerek araya giriyor. Trump da bu sözlere, "Çok fazla katil var. Bizim de birçok katilimiz var. Ne düşünüyorsun?
Ülkemizin masum olduğunu mu" diyerek cevap veriyor.

Birlikte hareket etmek
Röportajda daha önce Trump, O'Reilly'nin "Putin'e saygı duyuyor musunuz" sorusuna olumlu cevap verirken şöyle konuşuyor:
"Birçok insana saygı duyuyorum. Ama bu onunla birlikte hareket edeceğim anlamına gelmiyor. O ülkesinin lideri. Rusya'yla birlikte hareket etmenin, etmemekten daha iyi olduğunu düşünüyorum. Eğer Rusya, DEAŞ'a ve İslami terörizme karşı bizimle birlikte mücadele edecekse, bu iyi bir şey. Onunla beraber hareket edecek miyim? Hiçbir fikrim yok."

Bir başkadır benim Amerikam
Anayasalarına bağlı olmayı en üst değer olarak kabul etmiş, dünyanın en saf ve en temiz insanlarının, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye saygılı olarak yaşadıkları bir ülke olarak sunulur ABD... Daha doğrusu Amerikan siyasetçileri kendi ülkelerini ve halklarını böyle anlatırlar. Şimdiye kadar ABD ile Rusya'yı karşılaştırırken "Bizim de birçok katilimiz var" diyen ve üstelik Başkan olan bir siyasetçi görülmüş değildi. Hatta Başkan Kennedy ve kardeşi Robert Kennedy öldürüldükten sonra bile böyle bir şey söylenmemişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA