Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Trump’lı ABD Obama’lı ABD’den iyidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı Trump'la yaptığı 45 dakikalık telefon görüşmesi dış politikamızda istikrar ve devamlılık arayanlar için güzel gelişmelerin habercisi olacağa benziyor.

Farklı bir başkan
Trump'ın göreve başladığı 20 Ocak'tan bugüne kadar olan icraatı ve çeşitli sorunlar karşısındaki tutumu açıkçası bu ülkenin siyaset ve karar dünyasındaki çarpıcı değişimi işaret ediyor.
Örneğin Obama döneminde yapılan göçmen anlaşmasını kendisine hatırlatan Avustralya Başbakanı'nın yüzüne telefon kapatması... Seçim kampanyasında vaat ettiği Meksika sınırına duvarı yapmak için, Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 20 vergi uygulayarak bu duvarın yapım parasının Meksika'ya ödetileceğini açıklaması...
NATO'nun işlevini yitirmiş bir örgüt olduğunu söylemesi...

İran ve Çin karşı cephede
Yedi İslam ülkesinden geleceklere ABD'nin kapılarını kapatmasından ABD'nin Uzakdoğu ülkeleri ile yaptığı serbest ticaret antlaşmasını feshetmesine kadar uzanan bir dizi karar, Trump'ın diğer ABD başkanlarından çok farklı olduğunun kanıtlarıdır. Çin ve İran ile çok açık biçimde düşmanca ilişkilerin yolunun açılması da, Trump'lı ABD'nin neleri gündeme getireceğinin işaretleridir.

Dostluk mesajları
Bu gelişmelerin ışığında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump'ın yaptıkları telefon görüşmesinde Türk-Amerikan dostluğuna vurgu yapmaları, Suriye'de iki ülkenin birlikte hareket etmesinin kararlaştırılması iyimserlikle yorumlanması gereken gelişmelerdir. Gerçi FETÖ'nün geleceği, PYD'ye verilen ABD desteği bu görüşmede galiba bir sonuca bağlanmamıştır.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından elde edilen bilgilere göre telefon görüşmesi son derece olumlu ve samimi bir atmosferde gerçekleşirken terörden arındırılmış güvenli bölge, mülteci krizi ve terörle mücadele başlıkları da gündeme gelmiş.

Bizim için daha iyi
ABD Başkanı Trump, Türkiye ile ikili ilişkileri geliştirmek ve bölgesel konularda daha yakın işbirliği içinde olmak istediklerini söylerken. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Trump'a başkanlık görevinde başarılar dilemiş. Mayıs ayındaki NATO Zirvesi'nde Erdoğan ve Trump'ın bir araya gelecekleri de herhalde bilinmesi gereken gelişmelerden biridir.
Türk-Amerikan ilişkileri Obama döneminde büyük yaralar almıştı. Obama'nın devamı niteliğindeki Clinton'ın yerine Trump'ın seçilmesi Türkiye açısından olumlu bir gelişmedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA