Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Geleceğe uzanan yolculuğun başlangıç günü 16 Nisan olacak

Fellini'nin "Sofraya oturduğumda en genç bendim, o sofraya bir daha oturduğumda en yaşlı bendim" diyerek yılların nasıl insafsızca bir süratle geçtiğini anlatmasını hep hatırlarım.
16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin oylanacağı referandumu yaşayacağız ya... Yıllardan 1950, aylardan mayıstı... Ankara'da ilkokulum Mimar Kemal'e gidiyordum. Sakarya Caddesi'ndeki bahçeli kahvelerden birinde radyodan "Ajans haberleri" okunuyordu. Birden kahvedekiler ayağa kalkıp birinci haberi alkışlamaya başladılar. Haberde "Celal Bayar Türkiye'nin 3'üncü Cumhurbaşkanı seçildi" deniliyordu.

Geçen yüzyıl
Radyoda Celal Bayar'ın Türkiye'nin 3'üncü Cumhurbaşkanı seçildiği haberi, "Geçen yüzyıl"da okunuyordu. Acaba bugünün ilkokul çocukları da, Abdullah Gül'ün 11'inci, Tayyip Erdoğan'ın da 12'nci Cumhurbaşkanı seçildiği haberini nasıl duyduklarını, 22'nci yüzyılda hatırlayacaklar mı? Düşünün ki Turgut Özal'ın, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı dönemleri "Geçen yüzyıl"ın gelişmeleri arasındaydı. "28 Şubat post modern darbesi" de 1997'de, yani geçen yüzyılda kaldı...

Kötü anılar
Bu yüzyılın en unutulmayacak anısı herhalde 15 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsüdür. Eğer 16 Nisan referandumunu evetleyerek geride bırakırsak, bu tür anılarımız artık hiç olmayacak demektir. Ama bu, daha başka olayları yaşamayacağımız anlamına gelmiyor. Değişim ve tarihin akışı öyle olayları yaşatıyor ki uluslara...

Öngörüler...
1912'nin Ocak ayında biri "Önümüzdeki aylarda Selanik de, Rodos da, Halep de elimizden gidebilir" deseydi, herhalde ona "Bu adam galiba deli" diye bakılırdı... Fatih'ten, Yavuz Sultan Selim'den, Kanuni'den beri Türk olan bu coğrafyalar nasıl bizim elimizden alınabilirdi ki? Aynı yılın önce Balkan Savaşı'nda, iki yıl sonra da 1'inci Dünya Savaşı'nda bu coğrafyalar başka ülkelerin sınırları içine girmediler mi?

16 Nisan önemlidir
Tarih bilincine sahip olarak geleceğe dönük tahminler yaptığımızda demokrasiyi koruduğumuz, insan haklarını kutsadığımız ve kendimize güvendiğimiz takdirde, gelecek zamanların bugünkünden daha mutlu günlerle dolu olacağını söyleyebiliriz. Bu yolculuğun önemli bir adımını 16 Nisan referandumu ile atacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA