Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Tek eksiğimiz Almanya’daki istihbaratçılar sorunsalıydı

Almanya son olarak "Bu ülkede çalışan Türk istihbaratçılar" sorunsalını gündeme getirerek, yeni bir anlaşmazlık maddesi üretti. Bu çizgiden hareket ederek biz de "Türkiye'de kaç Alman istihbaratçı var" sorunsalını gündeme getirsek, acaba ortaya nasıl bir tablo çıkardı.

6 bin istihbaratçı
Almanya'nın resmi yayın organı olan DW'ye bir demeç veren Alman güvenlik uzmanı Dr. Bernd Liedtke de bu ülkede 6 bin civarında Türk istihbaratçı bulunduğunu öne sürmüş. Türk istihbaratçılarla mücadele etmenin zor olduğunu, istihbaratçıların kimliklerinin tespiti halinde bile bu isimleri sınır dışı etmenin zor olduğunu söyleyen Leidtke "Bir sınır dışı kararında Almanya'daki Türkler sokağa dökülebilir, bu da Almanya'da huzuru tamamen kaçırabilir" demiş.

Bizdeki yabancı ajanlar
Bütün bu spekülasyonları değerlendirirken, bizim yakın tarihimizde ülkemizde çalışan yabancı ajanların neden hiç gündeme gelmediğini de merak etmemiz gerekiyor. Özellikle 2'nci Dünya Savaşı günlerinde Ankara'nın yabancı ajanlarla kaynadığını hep okuduk ve duyduk. Daha ötesi, Hitler ordusunun Türkiye'yi işgal etmesi halinde burada kurulacak kukla hükümette kimlerin yer alacağını ve kimin Türk Quisling'i olacağını bile kitaplarda gördük. Amerikan İttifakı'na girdikten sonra ise, bazı Türklerin bile yabancılara ajanlık servisi verdiğini duymadık mı? Yani Almanya'nın Türk istihbaratçılarına takmış olması, gerçekten hiç beklenmeyen bir gelişmedir. Yerli ajanlarımıza gelince, bunlar 15 Temmuz darbesini bile ıskalamadı mı? Neyse... Dönelim Alman uzman Liedtke'nin açıklamalarına... Bu uzmana şu soru yöneltilmiş:

Akredite istihbaratçılar
- Federal Başsavcılık soruşturma başlattı. Öte yandan Almanya'nın bilgisi dâhilinde burada görev yapan, akredite Türk istihbaratçıların sınır dışı edilmesi yönünde çağrılar var... Bu süreç nasıl gelişir?
Cevap da şöyle gelmiş:
Liedtke: Federal Başsavcılık soruşturma başlattı. Bu yönde siyasi baskı olduğunu da tahmin ediyorum. Eğer suçları kanıtlanırsa, ilgili kişilerin sınır dışı edilmesi gerekir. Ama Alman siyasetinin buna yanaşmadığı, ürktüğü yönünde izlenime sahibim. Lütfen 90'lı yıllarda, Alman otoyollarındaki gösterileri, PKK yanlılarının otoyolları kapattığı dönemi hatırlayın. Alman hükümeti binlerce Türkiye kökenlinin sokaklara çıkmasından, iç barışın tehlikeye sokulması ihtimalinden çekiniyor. Bu nedenle sınır dışı etmek yerine daha kısa, daha sakin yol tercih ediliyor. Doğrusu sınır dışı edilmeleridir ama bunu şu an olası görmüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA