Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Ülkeyi hedef alan saldırı varsa, siyasi rekabet dondurulur

Manchester'daki konser salonunda patlayan bombanın kurbanları 23 ölü, 50 yaralı olarak açıklandı. Dün bütün televizyon haber kanalları İngiltere Başbakanı Theresa May'in konuşmasını naklen vermekteydiler. May bombanın arkasındaki kişi ve kişilerin kimlikleri üzerinde araştırmalar yapıldığını söyledikten sonra, "Haziran ayındaki genel seçimlere dönük kampanyalara bütün partiler ara vermiştir" dedi.

Rekabeti dondurmak
Çok partili özgürlükçü demokrasinin çok temel bir içtihadının yansımasıydı Başbakan May'in açıklaması... Bir ülkede can ve mal güvenliğini hedef alan bir tehdit söz konusu olduğu zaman, siyasi partilerin birbirleri ile rekabeti devre dışı kalır. Bu tehdit terörist bir saldırı da olsa, bir dış ülkeden gelen askeri saldırı da olsa durum değişmez.

Büyük koalisyon
Mesela birbirleri ile ideolojik olarak da çok farklı olan Muhafazakâr Parti ile İşçi Partisi, 2'nci Dünya Savaşı'nda "Büyük Koalisyon"u kurmuşlardır. O koalisyonun Başbakanı olan Churchill, savaşın bitimindeki genel seçimde muhalefete düşmüştür. O dönemde "Ben yurtdışındayken ülkemdeki yönetimi asla hedef alan sözler söylemem, ama İngiltere'ye dönünce muhalefet görevimi eksiksiz yaparım" demişti Churchill...

Demokrasi geleneği
Bizim devlet geleneğimiz binlerce yıllık birikime dayanıyor. Ama demokrasi geleneğimiz çok eski değil. Gerçi artık yönetimlerin seçimle belirlenmesi tartışılmaz biçimde benimsendi. Ama vesayetçi kurumların siyasete müdahaleleri ve askeri darbeler çok uzak hatıralarımızın öğeleri değil. Daha geçen yıl bir darbe girişimine sahne oldu bu vatan. Çeşitli kentleri hedef alan terörist saldırılarda yüzlerce canı yitirdiğimiz yetmezmiş gibi, 15 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsünde de şehitler ve gaziler verdik.

Yenikapı ve Çatladıkapı ruhları
Bu son olay ertesinde, can ve mal güvenliğini hedef alan, demokrasiye kast eden saldırılar karşısında hepimiz "Yenikapı Ruhu" kapsamında partilerin ortak cephede birleşeceklerini zannetmiştik. Ama sonuç böyle olmadı. Ana muhalefet olan CHP "Çatladıkapı Ruhu"na sarıldı. HDP ise zaten her çeşit uzlaşmaya karşıydı. Kısacası ülkenin bütünlüğü ve güvenliği konusunda taviz vermeyen AK Parti ve MHP yalnız kaldılar. İngiliz siyasi partilerinin Manchester saldırısı ertesinde seçim kampanyalarını durdurmaları, bana bunları düşündürdü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA