Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Pilotsuz uçak mı lidersiz demokrasi mi akla daha yatkın?

Şoförsüz otomobiller kentlerin yollarına çıkmaya hazırlanırken Boeing şirketi 2018 yılında pilotsuz uçakları denemeye başlayacaklarını açıkladı. Gerçi insansız hava araçları olan dronların artık savaşlarda kullanıldıklarını biliyoruz. Ama İstanbul'dan kalkıp mesela New York'a giden bir uçaktaki 300 kişiden biri olmayı ve bu uçağın bir "İnsansız hava aracı" olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Anketler
Zaten şu anda pilotsuz yolcu uçağını bekleyen en önemli sorun da, bu uçağa yolcu bulmanın neredeyse imkânsız olacağıymış. Bu konuda yapılan anketlerde büyük ölçüde "Ben pilotsuz uçağa binmem" cevabı çıkmış. Ama 25-34 yaş arası olan kesim yüzde 17 oranında "Pilotsuz uçağa binerdim" cevabını vermiş.

İlk uçuş
Pilotsuz uçak için üretilen fıkraları belki duymuşsunuzdur. Böyle uçaklardan birine yolcular binmiş ve uçak havalanırken, hoparlörlerden gelen bir mekanik ses şunları söylemeye başlamış:
- Pilotu ve mürettebatı olmayan dünyanın tam otomatik uçağına hoş geldiniz. Birazdan önünüzdeki koltuk sırtlarından yemekleriniz çıkacaktır. Şu anda 4000 metre yükseklikte uçmaktayız. Bu pilotsuz ve mürettebatsız tam otomatik uçağın arıza yapması ihtimali yoktur... yoktur... yoktur... yoktur...

Lidersiz demokrasi
Bu pilotsuz uçak üzerinde çeşitlemeler yaparken, belki siz de "Pilotsuz uçak gibi acaba lidersiz demokrasi de olur mu" sorusuna takılmışsınızdır... Örneğin hepimiz mesela İsviçre'de kimin cumhurbaşkanı ve kimin başbakan olduğunu kimsenin bilmediğini duymuşuzdur. Ya da İskandinav ülkelerinde kralların da bisiklete bindiklerini falan okumuşuzdur.

Trump gibi bir lider
Ama mesela bugünün Amerika'sını Başkan Donald Trump olmadan düşünebilir misiniz? Bir söylediği bir söylediğini tutmayan, seçim kampanyasında ne dediyse seçildikten sonra bunların tam tersini yapan bir liderleri olmasa, Amerikalılar ne yaparlardı acaba? İşini gücünü bırakıp minik Kuzey Kore'yle savaş ihtimalini şiddetle gündeme getiren, Rusya ile diyalog kurmak için yola çıkıp Rusya'ya en sert ambargoları uygulayan bir lider...
Galiba olayı pilotsuz uçaktan öteye taşımamak daha doğru olacak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA