Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Atom bombasına sahip olmamak daha akılcı bir tutumdur

Arada bir nostalji yapmakta yarar vardır. Ancak bazen koşullar hiç hesap etmediğiniz alanlarda dünü bugüne taşıyor. Örneğin Telekom'un zavallılığı yüzünden Bodrum'un bir bölümünde günlerdir internet yok. Böylece iletişimde, cep telefonunuzun varlığı dışında, eski günleri yaşıyorsunuz.

Baytlarla düşünmek
Yıllar önce İstanbul'da bir konuşma yapan Amerikalı iletişim uzmanı Negroponte "Artık atomlarla değil, baytlarla düşünmeye alışmalısınız" demişti. Bodrum'da Gündoğan'da ya da Ortakent'te internetsiz iletişime posta güvercinleri ile alternatif üretebilirseniz, Negroponte'nin söylediğinin tam tersini yapmış ve atomları devreye sokmuş olmaz mısınız?

Atom bombası
Gerçi Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginlikte "Atom"dan söz edilmeyen bir dakika bile yok. Bu arada atom bombasına sahip ülkeler sürekli sıralanıyor. Atom bombasına sahip olmamak kendinizi adeta ikinci sınıf ülke vatandaşıymış gibi hissettirmekte. Yıllar önce yani 1975'te dönemin Başbakanı Sadi Irmak, Ankara'da Hürriyet'in diplomatik muhabiri olan eşim Canan Barlas'a "Türkiye büyük devlettir. Biz de atom bombası yapacağız" diyerek bir özel demeç vermişti. O demeç Hürriyet'te manşet olmuştu.

10 yıl sonra
On yıl kadar sonra Atina'da bir konferansa konuşmacı olarak katılmıştım. Ben ve iki diğer Türk konuşmacı, barışı ne kadar çok arzu ettiğimizi anlatıyor ve Türk-Yunan barışının kaçınılmazlığını vurguluyorduk. O sırada yaşlı bir adam ayağa kalktı ve İstanbullu Rum aksanı ile bize doğru "Yalanci" diye bağırdı.

Neden yalancıyız?
O sırada konuşmacı ben olduğum için "Yalanci" diye bağıran adama "Neden yalancı olalım" diye sordum. Adam cebinden katlanmış bir gazete çıkardı. Gazeteyi açtı ve salona gösterdi. Gazete 10 yıl önceki Hürriyet'ti. Adam daha sonra "Siz Türkler atom bombası yapacak ve sonra bizim tepemize atacaksınız" diye bağırdı.

Gerçekçi hedef
Sonuçta Türkiye ne kadar büyüse ve güçlense bile, atom bombasına sahip olmak gibi anlamsız bir ulusal hedefimiz pek olmadı. Dilerim önümüzdeki yıllarda da böyle bir şeye heves etmeyiz. Kesintisiz internete sahip olmak ve Türk Telekom'u işler hale getirmek, atom bombası yapmaktan daha kolay ve daha gerçekçi bir hedeftir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA