Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Bayat değil, rutin haber

Kopyalanmış, alıntılanmış, çalıntılanmış, kaynağı yok sayılmış haber elbette şikâyet gerekçesi. Ama suçlamadan önce dikkatle incelemek şart

"SABAH gazetesi bayat haber verdi!"
İddia buydu ve günlerce internette bazı medya sitelerine kopyala yapıştır tarzında yayıldı. Tabii ortam internet olunca orada öylece dondu kaldı.
Bu siteleri hazırlayan ve katkıda bulunanlar da gazete okuru oldukları için, ayrıca haklı da olabilecekleri için, sözü edilen konuya el attım, inceledim.
Haber, 10 Ocak'ta Başak Birdal imzasıyla, Sosyal Güvenliğe Özel Mahkeme başlığıyla Ekonomi sayfasında yayınlanmış. Okura aktardığı bilgi özetle şöyle:
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul Adliyesi'nde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) davalarına bakmak üzere dört mahkeme oluşturmuş.
Bu mahkemeler 1 Ocak'ta işbaşı yapmış. Düzenleme Üçüncü Yargı Paketi'nde 5221 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'na eklenen fıkra dolayısıyla gerçekleşmiş. Mahkemeler yılbaşından itibaren (İstanbul dahil) 15 ildeki 18 adliyede faaliyete geçmiş.
İnternete yansıyan "bayatlık" iddiası ise, "Haberi Bugün gazetesi 29 Aralık'ta vermişti" şeklinde özetlenebilir. Gerçekten de Bugün'de "Çalışanın Köşesi" sütununun uzman yazarı Sadettin Orhan "Sosyal Güvenlik Mahkemeleri Geliyor" başlığı altında bir makale yayınlamış.
Peki, iddia haklı mı?
"Bu haberi başka gazete önceden verdi" derken doğru soruları sormak gerekir.
Haber, "özel" çaba ile, uğraşılarak ortaya çıkarılmış mıdır? Yoksa, zaten her ilgili servis veya muhabirin izlemesi gereken, kamuya açık, önceden ilan edilmiş kararların uzantısı bir uygulamayı anlatan "rutin" bir gelişme midir? SGK haberi, ikinci kategoride. Yani, halka duyurulması zaten her gazetenin temel işlevi içinde yer alan bir olağan gelişme. Tuhaf olan, SABAH'ın (gecikmeli de olsa) bu haberi vermesi değil, diğerlerinin vermemesi, halkı bir yargısal reformdan habersiz bırakması.
"Bayat" iddiası ister istemez "kopya", "intihal", "çalıntı" kavramlarını da çağrıştırıyor. Peki, öyle mi? SABAH'ınkinde bilgi, Bugün'de bilgiyorum karması var. Normal, çünkü ilkini yazan muhabir, diğerini yazan konunun uzmanı bir köşe yazarı... Asıl önemlisi, aktarılan verilerde herhangi bir kopyalama yok. SABAH'taki bazı bilgiler Bugün'de, Bugün'deki bazıları da SABAH'ta yok. Yani, şüphe uyandırıcı bir örtüşme yok. Her iki gazete de okurlarına bu önemli adımı er veya geç duyurmuşlar.
Kıssadan hisse: Olur olmaz her şeye "bayat haber" diye hamle etmeden önce, içini dışını iyice incelemek, hakkaniyetli olmak, kara çalmamak gerekir.
SABAH'ın muhabirine yapılan, haksızlığın ta kendisidir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA