Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Hem 'yoldaş Rusya'yı hem de AB'yi kırmadı

Yunanistan'ın Çipras yönetimindeki radikal sol hükümeti, Rusya'ya uygulanacak yeni AB yaptırımlarını hafifletti. Ama uygulanan yaptırımların 6 ay daha uzatılmasına tarafsız kaldı

Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasındaki krizde izleyeceği politika merakla beklenen Yunanistan'ın yeni hükümeti, görevine her iki tarafı da memnun edecek bir icraatla başladı. AB dışişleri bakanları önceki gün Brüksel'de Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları görüşmek için toplandı. Zirve öncesinde Yunanistan'da iktidara gelen SYRİZA hükümetinin radikal sol görüşlü olması nedeniyle "Moskova ile ilişkilere daha sıcak bakacağı" yorumları yapılıyordu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da Brüksel zirvesi sonrasında, müdahaleleri sonucunda AB'nin Rusya'ya uygulamak istediği yeni yaptırımların önlendiğinden söz etti. Kotzias ayrıca AB'nin aldığı yaptırım uygulamalarının 12 aydan 6 aya indirilmesine karar verilmesinde rol oynadıklarını belirtti. Yunanistan'ın müdahaleleri Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından memnuniyetle karşılandı ve Lavrov, Kotzias'ı Moskova'ya davet etti. Brüksel'deki toplantıda AB'nin Rusya'ya uyguladığı Ukrayna yaptırımlarının eylül ayına kadar, 6 ay daha uzatılması da kararlaştırıldı. AB yetkilileri ayrıca Kremlin'e yakın isimlere vize yasağı getirilmesini ve mal varlıklarının dondurulmasını 9 Şubat'taki toplantıda onaya sunacak. Yunanistan'ın Rusya ve AB'ye karşı mesafeli kalması "hem AB içindeki birliğin bozulmasını önlediği, hem de Rusya'ya yoldaşlık yaptığı" şeklinde yorumlanıyor.

İLK ZİYARETİNİ GÜNEY KIBRIS'A YAPACAK
Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras, seleflerinin geleneklerine bağlı kalarak ilk resmi ziyaretini Güney Kıbrıs'a gerçekleştirecek. Pazartesi günü Lefkoşe'ye gidecek olan Çipras, Rum lider Nikos Anastasiades ve Rum siyasi parti liderleriyle kısa birer görüşme yapacak ve Kıbrıs sorunu ile ilgili son gelişmeler hakkında ayrıntılı bilgi alacak. Çipras, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve BM kararları çerçevesinde iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon şekline sıcak bakıyor ve adadaki Rum ve Türk toplumları arasında güven artırıcı önlemlerin alınmasını destekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA