Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Sosyal medya dedikleri…

Hayatımıza girdiğinde o kadar masumdu ki…
Kimse bir gün kör kurşun kadar tehlikeli olabileceğini düşünmedi. Masumiyeti, yeni dostlukların kurulduğu, kaybolmuşlukların buluştuğu bir platform olmasıydı.
Gel zaman git zaman işin çivisi çıkarcasına tehlikeli bir mecraya dönüştü sosyal medya. Kimsede işin farkına varmadı. Ta ki son yaşananlara kadar… Evet, adına 'sosyal medya' dediğimiz mecradan söz ediyorum. Sosyal medya, web 2 ya da yeni medya olarak adlandırılan bir kitle iletişim aracı. Türkiye yeni medya anlamında, nicelik özellikleriyle ön plana çıkıyor. Dünyada online nüfusun yüzde 62'si sosyal medyaya bağlanırken bu rakam bizim ülkemizde yüzde 79 olarak ölçülmüş.
Araştırmalara göre bu aktivitelerin başını yüzde 62 ile güncel haberleri takip etmek alıyor. Paylaşılan içeriklere yorum yapmak ise en fazla aktivite olarak karşımıza çıkıyor. Türk insanı teknolojiyi çok çabuk kabullenen ve nimetlerinden istifade eden bir özelliğe sahip… Ancak tüm bu çabukluğa rağmen sosyal medya çeşitli riskleri de beraberinde barındırıyor.
İşin mutfağında olan bizler haberi yazarken, düzeltirken ve yayına verirken daha dikkatli daha titiz ve tabir yerindeyse kılı kırk yarıyoruz. Sorumluluk duygumuz daha ağır basıyor. Sosyal medya manipülasyon ve provokasyonlara açık bir kitle iletişim aracı.
Aldığımız nefesi bile sosyal medya aracılığıyla paylaşır duruma geldik. Zamanımızın çoğunu orada geçirir olduk.
Bununla yetinmeyip bir de toplumda öne çıkan pek çok isme sosyal medya aracılığı ile saldırıyoruz. Sonra da tükürdüğümüz yalıyoruz… Herkesin aklına estiği gibi kullanabildiği, hiçbir ahlaki çerçeveye dikkat edilmediği özgürlük platformu! Malum en çok kullanılan iki sosyal ağ Facebook ve Twitter'ın merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde. Dolayısıyla bu ağlar üzerinden işlenen suçlara ilişkin çeşitli talepler söz konusu olduğunda bu iki merkeze ulaşılması gerekiyor.
Sosyal medya üzerinden işlenen suçlar üzerine ihtisas yapmış olan Avukat Meltem Banko, ABD'de bulunan bu merkezlerden istedikleri bilgiyi alamadıklarından şikayetçi. Bu talepler çoğu zaman çeşitli nedenlerle reddediliyor ya da cevap gelmiyor. Dolayısıyla bu alanda ciddi bir hukuki boşluk olduğu ortada… Hayatımıza giren bu sosyal cellat ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterdi. Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA