Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Ankara’daki köy Altınköy...

Türkiye'nin ilk açık hava köy müzesi Altınköy...
Ankara'nın göbeğinde 100 yıl öncesinin doğal köy yaşamını kente taşıyor.
Özenle inşa edilmiş. Bir köyde olması gereken tüm detaylar düşünülmüş. Yaklaşık üç yıl önce ilk ziyaretimi gerçekleştirdiğimde daha işin başındaydılar...
Günümüze gelindiğinde köprünün altından çok sular akmış. Köy yaşamı başlamış artık... Sit alanı olarak koruma altına alınması gereken kültürel bir değer oluşmuş.
Fırınlarda ekmek, köy kahvesinde kahve, çiftliklerde hayvanlar, atının üzerindeki köy korucusu, köyün mini bakkalında köy ürünleri satışa çıkmış. Hızlı kentleşme ile yok olan köy kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan açık hava köy müzesi Altınköy'ü halan görmeyeniniz varsa geç kalıyorsunuz.
Altınköy Açık Hava Müzesi, bugün sütün fabrikada üretildiğini, salatalığın ağaçta yetiştiğini sanan şehirde büyüyen çocuklarımızın, 100 yıl öncesinin doğal köy yaşamını öğrenmesi açısından bir okul görevi üstleniyor.
Sebze, meyve tarlasının dışında buğday tarlası da bulunan Altınköy'ün kapısı, camisi, çamaşırhanesi, ilkokulu, demir ve kalay atölyeleri, bakkalı, hızarı, taş fırını, dokuma atölyesi, köy evleri, yel ve su değirmeni, asma köprüsü, köy kahvesi ziyarete açık. Yaşayan müze Altınköy Açık Hava Müzesi'nde, kaybolmaya yüz tutmuş kimi meslekler de günümüze taşınmış...
Türkiye'nin kültür hazinelerinden olan "Çantı Evler", çoğunlukla Karadeniz orman köylerinde inşa edilmiş, hiç çivi kullanılmadan yapılan 100-150 yıllık evler. Günümüzde yıkılmaya yüz tutmuş ve fırınlara odun olarak satılan bu evlerden onlarcası tek tek sökülerek taşıma yöntemi ile Altınköy'e getirilmiş... Tekrar monte edilip, restore edilmiş. Altınköy içinde korumaya alınmış. Pek çoğu müze olarak hizmete açılırken, bir kaçı restoran, 5 tanesi de otel olarak restore hizmet veriyor. Otellerin her biri köyevi konseptinde dekore edilmiş.
Ben gittim, gördüm, birkaç saat de olsa Ankara'nın yoğun iş koşuşturmasının arasında mola imkanı buldum. Köy hayatını yaşadım, çocukluğuma döndüm. Biraz huzur, biraz dinlence koydum günün yoğunluk sepetine. Altınköy ancak bu kadar kaleme alınabilir. Bence siz de Altınköy'e bir uğrayın... İyi gelecek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA