Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Kemeraltı İzmir'in şansıdır

Dün Ben TV'den canlı yayınlanan, 'Üç Gazeteci Bir Konuk' adlı programda; Erol Yaraş ve Deniz Ölgün ile birlikte İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu'yu ağırladık.
Zekeriya Mutlu, uzun bir süredir İzmir gündeminde tartışılan konularla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Sorularımızdan biri, İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'na yönelikti.
Kemeraltı, İzmir'in tarihi açılan kapısı. Antik dönem İzmir'i ile günümüz İzmir'i arasında bir köprü rolünü oynuyor. Modernleşme sürecine rağmen, geleneksel yapısını korumayı bir şekilde başarmış, Türkiye'nin en önemli çarşılarından biri. Şunun altını bir kez daha çizelim:
İzmir'de Kemeraltı'nın hem korunması hem de sorunlarının çözümü konusunda, birbirinden ayrı çok sayıda kurum ciddi çaba gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, Konak Belediyesi; Kemeraltı için çok sayıda projeye imza attı. Başkanlığını çarşının eski esnaflarından değerli İlyas Gönen'in yaptığı Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, bu çabaların tümünü kucaklamaya çalışıyor. Şimdilerde TARKEM adıyla, İzmir'in önde gelen isimlerinin oluşumunda yer aldığı çok ortaklı yeni bir şirket kuruldu. Onlar da ciddi yatırım yaparak, uzun vadede Kemeraltı'ndaki tarihi mekanların "koruyarak kullanımı" ve birer "cazibe merkezi" haline getirilmesi hedefiyle çalışacaklar. Ama bu çabalara rağmen, yine de Kemeraltı'nın sorunları hiç sona ermiyor.
Belki de Kemeraltı'nın öncelikle bir master plana gereksinimi var.
Çünküyıllardır belli bir noktadan sonra süreç tıkanıyor.
Aslında bu sorunların odağında olan en önemli kesim ise, Kemeraltı esnafı.
Zekeriya Mutlu'nun verdiği bilgiye göre; şu anda Kemeraltı'nda 236 farklı meslek grubu yaşıyor. Mutlu, Kemeraltı'nda Esnaf Odası'na bağlı 4 bin 593, İzmir Ticaret Odası'na kayıtlı 2 bin 500 esnaf olduğunu vurguluyor. Bu tabloya göre, esnaf sayısı 7 binin üzerinde. Yalın bir hesap yapıldığında; her işletmede ortalama 5 kişi çalışsa, Kemeraltı'nın İzmir'e sağladığı istihdamın 35 bin kişiye ulaştığı görülüyor. Esnaf gözüyle Kemeraltı'nın sorunlarına yaklaşıldığında ise, Zekeriya Mutlu ilk sıradakileri sayıyor:
Öncelikle tarihi mekanların sahipsiz konumu ve neredeyse dökülüyor olması.
Kemeraltı'ndaki kayıtdışı, çok yoğun, çok etkin işporta.
İşporta ve kent merkezinde konumlanan AVM'ler nedeniyle, esnafın iş kapasitesinin ve ticari hedeflerinin, geçmiş yıllara göre çok gerilemesi.
Otopark ve ulaşımla ilgili sorunlar. Ortada bütünlüklü plan olmaması. Kemeraltı ile ilgili tüm aktörlerin bir potada ortak akıl ile buluşarak hareket edememeleri.
Kanımca Zekeriya Mutlu'nun bu tespitlerine, Kemeraltı üzerine düşünen herkes katılır. Mutlu, Kemeraltı konusunda bir ortak akıl oluşması, yeni adımların tüm aktörlerin katkısıyla atılabilmesi için, bir "Kemeraltı Çalıştayı" yapılmasını da öneriyor.
Bu çalıştayda, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik, İESOB, İTO, SGK, Üniversiteler, İZKA, KOSGEB, Kemeraltı Derneği ve Konak Belediyesi gibi kurumların temsil edilmesi önemli.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bulunması şart. Geçmişte benzeri girişimler oldu. Herkes fikrini söyledi. Ama yetersiz kalmış ki, Kemeraltı'nın sorunları hala kanayan bir yara gibi gündemde.
Kemeraltı İzmir'in şansıdır. Bunun farkında olmanın ve sorunları çözmenin tam zamanı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA