Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Yaşasın Festival

İzmir yine şenleniyor. Çünkü 2 Mayıs-16 Temmuz tarihleri arasına yayılarak bir şölen gibi sürecek, Uluslararası İzmir Festivali başlıyor. İzmir'in, hem dünyanın dikkatini çeken noktada bulunmasını, hem de Akdeniz'in cazip kültür-sanat merkezlerinden biri olmasını yıllardır savunuyoruz. Bu noktada, İKSEV'in (İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı) yaratıcılığı ve emeği ile her yıl gelişip, değişip, dönüşerek süren; Uluslararası İzmir Festivali'nin değeri çok büyük. Çünkü bu festival, evrensel alanda dünya ile buluştuğumuz, dünyayı ayağımıza getirdiğimiz, en prestijli, en özel etkinliklerin başında geliyor. Bu anlamda, bu uğraşı hayatının anlamı haline getiren İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ve ekip arkadaşlarına, İzmirliler olarak şükran borçluyuz. Her yıl büyük bir mücadele vererek, hem Vakfın kaynaklarını kullanarak, hem de destekler bularak, İzmirliler'in, Egeliler'in, Türkiye'nin bu festivali izlemesini sağlıyorlar. Bu yıl festival, yine dünyanın en değerli sanat gruplarını ağırlıyor.

İLK KONUK ÇOK UZAKTAN
İKSEV yine "Dünyanın en iyi orkestraları, İzmir Festivali'nde" geleneğini bozmadı.
Bu yıl 27. kez gerçekleşecek güzel festivalde, ilk konuk New York Filarmoni Orkestrası.
New York Filarmoni, tam 171 yıl önce kurulmuş, Amerika'nın ve dünyanın en eski orkestrası. Konserin bir özelliği, orkestranın Avrupa Bahar Turnesi'ne İzmir'den başlayacak olması. New York Flarmoni'yi İzmir'de 2 Mayıs akşamı Adnan Saygun'da izliyor olabilmek, sanatseverler için büyük bir şans. Çünkü düşündüğünüzde, dünyadaki hiçbir senfoni orkestrasının başa çıkamayacağı özelliklere sahip New York Filarmoni. Örneğin 5 Mayıs 2010'da 15 bininci konserini vermiş. Orkestra, ABD'nin olduğu kadar, dünyanın müzik hayatında her zaman öncü bir rol oynamış, 63 ülkede 431 sahnede yer almış. Bugüne kadar aldığı ödüller bu köşeye sığmaz. Orkestranın müzik direktörlüğünü, şu an çağımızın en yaratıcı ve en büyük şeflerinden biri olarak nitelenen Alan Gilbert yapıyor. Sonuçta büyük bir güzelliğe tanık olacağız.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Bu arada festival sponsorlarına da teşekkürü, bir İzmirli olarak borç biliyorum. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı, Konak Belediyesi destekçiler arasında.
Eczacıbaşı Topluluğu ana sponsor. Borsa İstanbul, program sponsoru. Festival, Goethe Enstitüsü İzmir, İstanbul Polonya Başkonsolosluğu, Adam Mickiewicz Enstitüsü, İzmir Polonya Fahri Konsolosluğu'nun, işbirliği katkısını da taşıyor.
Çok yönlü bir destek var. Bunu sağlamak bile, İKSEV için büyük başarı.
Bu yıl festival programı, farklı renkler ve büyüleyici sürprizler içeriyor. Örneğin yine 30. yılını kutlayacak İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin, 6 Haziran Perşembe günü Efes Antik Tiyatrosu'nun tarihsel atmosferinde, Verdi ve Wagner için özel bir gala konseri gerçekleşecek.
İKSEV festivalde, çok iyi yaparak, tarihi mekanları kullanıyor. Bu yıl bu mekanlara, Bergama Kızıl Avlu'yu da katıyor. Kızıl Avlu çok özel bir mekan. Çünkü antik dünyada ilklerin kenti Bergama'nın, en muhteşem günlerinde Mısır tanrısı Serapis adına kurulan ezoterik bir tapınak. Burada dünyanın sayılı oda müziği topluluklarından, öğretisini paylaştıkları İspanyol Filozof Pablo Minquet'in adını taşıyan bir Dörtlü, oda müziği eserlerini seslendirecek.

CELSUS'TA BİR EFSANE
Festivalin en güzel sürprizlerinden biri de, dünyanın en iyilerinden biri Harlem Dans Tiyatrosu'nu ağırlayacak olması. Kendini dünya vatandaşı olarak gören ve "İyi müziğin sevildiği her yerde ben evimdeyim" diyen, efsanevi çellist Mischa Maisky 4 Temmuz Perşembe akşamı Celsus Kütüphanesi'nde olacak. Diğer güzellikler, şimdilik bu köşeye sığmıyor.
Festivale emek verenleri içtenlikle kutluyor; "Yaşasın Festival" diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA