Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

İzlenim

Birkaç gün önce İzmir Valisi değerli Cahit Kıraç ile sohbet ediyorduk.
Konu döndü dolaştı, elbette İzmir'in EXPO 2020 adaylık yolculuğuna geldi.
Aynı zamanda Yönlendirme ve Yürütme Komitesi Başkanlığı kimliğiyle, EXPO serüveninin kaptanlığını üstlenen Cahit Kıraç, çok yoğun bir tempoda koşuşturuyor.
Dünya kupası ve olimpiyatlardan sonra, en önemli üçüncü evrensel organizasyon olan EXPO yarışında; İzmir'in rakipleri Tayland'ın Ayutthaya, Brezilya'nın Sao Paulo, Rusya'nın Yekaterinburg ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentleri.
Her ne kadar hepsi çok güçlü gibi görünse de, sanki sadece Dubai, İzmir'in önemli rakibi gibi duruyor. EXPO 2015 için sadece Milano ile yarışan ve kıl payı yitiren İzmir, Kasım 2013'te Paris'te yapılacak oylamada 2020 EXPO'sunu düzenlemek için; BİE üyesi 163 ülke delegesinin oylarını almaya çalışacak. İşimiz kolay değil. Ama Vali Kıraç'ın anlatımlarından, çok sıkı çalışıldığını daha iyi anlıyoruz. Bugüne dek, 163 ülkenin 110'u dolaşılmış, çok iyi ilişkiler kurulmuş durumda. Bu iletişim, lobi gezilerinin, 6'sına İzmir Valisi de katılmış.
Vali Kıraç, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, tüm bakanların da bu konuda üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptıklarını vurguluyor. Elbette hükümetin, bu konuda İzmir'e verdiği güçlü destek ve bizzat EXPO'yu, bir Türkiye projesi olarak görmesi, kentin bu yarıştaki en önemli avantajlarından biri.
İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nı alıp alamayacağı önümüzdeki Eylül ayında belirlenecek. Görülen İstanbul'un da 2020 Olimpiyatları'nın en güçlü adayı olduğu. Yani evrensel kulisler, uluslararası basından edindiğimiz izlenimler, İstanbul'un olimpiyatları alacağını gösteriyor. Peki bu durum, İzmir'in EXPO yarışını nasıl etkileyecek?
Bu soruyu, hem İzmir'de Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener'e, hem de Paris'te BİE Genel Sekreteri Loscartales'e sormuştum. Her iki organizasyonun da, ayrı alanlarda olması nedeniyle, birbirlerine rakip olmadıklarını, her ikisini belirleyen ilişkilerin, birbirinden çok farklı olduğunu, tam aksine ikisinin birlikteliğinin bir ülke için sinerji oluşturacağını söylemişlerdi.

OLUMLU ETKİLER
İzmir Valisi Cahit Kıraç da, İstanbul'un olimpiyatı almasının, EXPO oylamasını İzmir lehine çok olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Çünkü BIE delegelerinin oy kullanırken; olimpiyatı almış bir ülkede, aynı yıl içinde EXPO düzenlenmesini, olumlu, güçlü bir tablo olarak göreceklerini vurguluyor. Biz de Kıraç'a katılıyoruz. İzmir Valisi Kıraç, önümüzdeki aylarda İzmir'in EXPO farkındalığını, halkın arasında da yoğunlaştırmak dileğinde; buna yönelik çalışmalar planladıklarını belirtiyor.

ORHAN PAMUK ETKİSİ
Ayrıca Başbakanlığa bağlı TİKA ile BIE üyesi ülkelere yönelik yapılan projeler de umut verici. İzmir, Eylül ya da Ekim ayında 163 ülkeden 350 kişiyi İzmir'de ağırlayarak son bir atak daha yapmayı hedefliyor. Önümüzdeki Haziran ayında Paris'te gerçekleşecek sunum ise daha çok İnciraltı'na yönelik teknik içerikli, mimari bir sunum olacak. Sunuma dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid de katılacak. Henüz kesinleşmiş değil; ama Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un, bu sunuma katılması için çaba gösteriliyor. Vali Cahit Kıraç, şu anda EXPO yarışında, her açıdan en önde ve en güçlü ülkenin, Türkiye ve İzmir olduğunu söylüyor.
Kıraç'ın tahmini; oylamanın ilk turunda en az 100 oyun Türkiye'den yana olacağı.
Zaten matematiksel olarak bu oyu aldığımızda, EXPO yarışını bitirmiş oluruz.
Evet EXPO'yu yitirmemiz dünyanın sonu değil; ama İzmir'in düzenleme hakkını kazanması; kente çok yoğun bir yatırım getirecek. İzmir tam olarak dünyaya açılacak, 'küresel kent' olmasında iyi bir araç işlevi görecek.
Bu nedenle Vali Kıraç da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, tüm İzmirliler de, bu yarıştan galip çıkmak istiyor.
İzmir'in yolu açık olsun...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA