Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Acıların gölgesinde

Toplumun kalbini derinden sarsan Reyhanlı saldırısı gerçekleştiğinde, bir grup meslektaşımızla birlikte Mardin'in ilçesi Midyat'ı geziyorduk.
Çözüm süreci nedeniyle, gözlerinin içi gülen insanlarla sohbet ederken; saldırı haberiyle o sıcak gülümseyiş, anında yerini bir kaygıya ve 'acaba'lara bıraktı.
Acıların şemsiyesi altında bir ülkedeyiz. Bir yanda alçak bir saldırı, onlarca ölü; diğer yanda barış için umutlanan insanlar ve bu saldırı karşısında duydukları endişe. Batman'dan başlayan, çok kısa Siirt'e ve Tillo'ya uzanan; ardından Midyat ve Mardin'i kucaklayan, Diyarbakır'da sonlanan, iki gece üç günlük gezimizdeki izlenimlerimizi sırasıyla aktaracağız. Batman-İzmir dostluk ve kültür gezisini düzenleyen kurum, Medical Park Hastanesi'ydi. Batman, Gaziantep, İzmir ve yeni açılacak Ankara Medical Park Hastaneleri'nin ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Kubba, Batman doğumlu.

FARKLI GÖZLEMLER
Kubba, geçtiğimiz aylarda İzmir'de gazetecilerle sohbet ederken, her iki kentte yatırımları olduğu için, kendisini, doğduğu Batman'a ve şu an yaşadığı İzmir'e karşı borçlu hissettiğini söylemişti.
İki kent arasında sinerji yaratmak, dostluk ve kültür bağı kurmak için bir gezi düzenlemek istediğini belirtmişti. Sonuçta bu gezi, çözüm süreci ile Reyhanlı saldırısının kesiştiği bir döneme denk geldi. Biz de İzmirli meslektaşlarımızla birlikte, bu hassas süreçte yaşananları daha iyi algılayarak, farklı gözlemlerle döndük İzmir'e.
Bu gözlemlerimizi önümüzdeki günlerde aktaracağız. İzmir'e doğru yola çıkmadan önce, son olarak geçtiğimiz günlerde İzmir'e ataması kesinleşen Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaret ettik. İzmir'in çiçeği burnunda Valisi Mustafa Toprak, yine Diyarbakır'a atanan İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı, "meslekten değerli büyüğümüz, ağabeyimiz" diyerek selamladıktan sonra; çözüm sürecine ilişkin gözlemlerini aktardı.

UYGARLIKLAR BEŞİĞİ
"Diyarbakır üstü küllerle kaplanmış bir mücevher gibi" diyen ve kentin kadim geçmişinin 12 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirten Vali Toprak; Fırat ile Dicle arasında kalan Yukarı Mezopotamya'nın merkezi sayılabilecek Diyarbakır'ın, geçmişinde 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını vurguladı.
Çözüm sürecini "Kana ve gözyaşına neden olan faktörler ortadan kalkıyor" diye özetleyen Vali Toprak; artık bölgede insanların yüzünün değil, gözlerinin içinin güldüğünü söyledi. Toprak, bölge insanının bu süreci tamamen sahiplendiğini; bu aidiyetin, bu duygunun, artık geçmişte yaşanan olumsuzluklara geri dönüşün önünde en büyük engel olduğunu belirtti.
Vali Toprak'ın "Şiddetin, tehditin, kanın, gözyaşının olduğu bir yerde, gerçek insan iradesi beklemek çok zor" şeklindeki sözleri ise bölge insanının yaşadıklarının altı çizilecek tablosu gibiydi.

ÇOK GÖRDÜK
Elbette bu konuda aşırı iyimserlik de göstermemek gerekli. Çünkü bu ülkeye barışın gelmesini istemeyenler; her zaman olduğu gibi, Reyhanlı ve benzeri provakasyonları, saldırıları gerçekleştirmek üzere, acımasız ve sinsice bir kenarda bekliyorlar. Onları yakın geçmişimizde de çok gördük. Onlar savaştan, insan kanından ve gözyaşından besleniyorlar. Bu nedenle, hep sağduyuyu korumak, dikkatli olmak, çok önem taşıyor.
Mustafa Toprak, sanıyorum ay sonunda İzmir Valisi olarak görevine başlayacak.
Toprak, 46 yaşında; Çorum, Diyarbakır valiliklerinden sonra, İzmir'e vali olarak atandı.
Genç, çok iyi eğitimli, başarılı bir isim. Pozitif bir kişiliği var. Dileğimiz, diğer görev alanlarında gösterdiği başarıyı, İzmir'de de katlayarak sürdürmesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA