Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Seçime doğru

Siyaset kazanı derinlemesine kaynarken, AK Parti'nin ve CHP'nin yerel seçimlere yönelik hazırlığı yoğun şekilde sürüyor. Konuya AK Parti kulislerinden yaklaştığınızda, çok önemli bir aşamaya gelindi. Çünkü AK Parti Yönetimi, geçtiğimiz MYK toplantısında, Türkiye'nin bütün illerine yönelik yapılan çapraz anketleri değerlendirdi. Bugün ise AK Parti'nin MKYK toplantısında, bu siyasi araştırmalarla ilgili üyelere bilgi verileceği vurgulanıyor.
Sonuçta AK Parti, bu toplantı sonrasında seçim takvimini oluşturarak, en önemli basamağı geçmiş olacak. AK Parti'nin yaptırdığı araştırmalarda, her şehir için bir isim havuzu oluşturuldu. Bu havuz içinden AK Parti'ye katkı getireceği, anket sonuçlarına göre net anlaşılan isimlerin, Başbakan Erdoğan tarafından en kısa zamanda 'aday' olarak açıklanması bekleniyor.
AK Parti'nin amacının, adaylarını hızla belirleyerek, seçim çalışmalarını başlatıp, çok erken yol almak olduğu yansıtılıyor. Başbakan Erdoğan, bazı bakanların yerel seçimde aday gösterilebileceğini açıklamıştı. Şimdi gözler doğal olarak bakanların üzerinde. Kimler nereden aday olabilir? Bu sorunun yanıtı, AK Parti kulislerinde aranıyor. Bu süreç doğal olarak, bazı bakanlıkların adaylıklarının kesinleşmesinden sonra, kabinede bir revizyon da getirecek. Böylece ortada bakanlık beklentilerinden oluşan yeni bir siyasi heyecan rüzgarı esecek.

HER AN HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR
AK Parti'de özellikle üç büyük şehir için farklı isimler dolaşıyor. Hizmetlerinde başarılı çizgisiyle dikkat çeken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın adı; hem yerel hem de ulusal medyada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçiyor ama kişisel görüşüm bu yönde değil. AK Parti özellikle İstanbul'da, CHP'den Mustafa Sarıgül'ün aday olma ihtimali karşısında, sahaya güçlü isim tercihiyle çıkmak istiyor. Artık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda, çok yorgun bir tablo çizen Kadir Topbaş'ın, yeniden aday gösterileceğini düşünmüyorum. İşte bu noktada ismi araştırmalarda öne çıktığı fısıldanan Binali Yıldırım'ın, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağını düşünüyorum. Elbette siyasette her an, her şey değişebilir. Bunu göz ardı etmemek gerekir. Ama siyasi tahminim, somut bazı verilere dayanarak böyle. AK Parti'nin Ankara adayının ise yeniden Melih Gökçek olacağı konuşuluyor. Yapılan araştırmalarda, Gökçek'in isminin öne çıktığı vurgulanıyor. CHP'nin Gökçek'in karşısına çıkaracağı sürpriz ismin ise, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olacağı da, partinin kulislerinden yansıyor.
Peki AK Parti'nin İzmir yerel seçim stratejisinde henüz isimler belli mi? İzmir için bir isim havuzu oluşturulduğu, sosyal demokrat kökenli, liberal bazı kişilerin de bu havuzda bulunduğu belirtiliyor. Sonuçta birden fazla çapraz araştırma yapılmış. Bu araştırmalardan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener ve bazı sürprizler dahil; hangi isimlerin öne çıktığı şimdilik sır gibi saklanıyor. Yani AK Parti'nin, İzmir adayı henüz netleşmiş değil. Araştırmalarda öne çıkan her kimse, adaylıkta önceliği gözetilecek. AK Parti'nin İzmir'in eski Belediye Başkanlarından Burhan Özfatura'yı da adaylık için yokladığı ama Özfatura'nın öneriye sıcak bakmadığı kulislerden yansıyanlar arasında. Sonuçta AK Parti'nin hedefi seçim yarışına erken başlamak, siyasetin Türkiye'deki yönünü, yerel seçimlere endekslemek. Bu hedefle ilgili yoğun çalışma var. Önümüzdeki yazılarımızda gelişmeleri yeniden ele alacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA