Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Xbilen

Bugün gündemden uzaklaşalım. Usta yazar, değerli İzmir araştırmacısı, İzmir sevdalısı, şair, sevgili Yaşar Aksoy'un; ressam heykeltraş, eski dost İsmet Bilen'i anlatan yazısını, henüz yeni okumuştum. Sanki 'spritüel bir rastlantı' olsa gerek; kısa süre sonra, uzaklardan sıcak sesini yansıtıp sevgili İsmet Bilen aradı, İstanbul'da açacağı resim sergisine davet etti.
Sevgili İsmet "bildiğim kadarıyla" belki de Sokrates'in "Hiçbir şey bilmediğimi biliyorum" düsturuna uygun; hayat yolculuğunun kendini bilme sanatında; sadece bir "Bilen" olarak algılanmasına gönlü hiç razı gelmediği için; yıllardır "Xbilen" soyadını kullanıyor. İsmet Xbilen'i, duruşunu; heykeltraş olarak ürettikleriyle, resim sanatında geldiği usta noktayla çok severim.
Zaten güzel yürekli adamdır. Bir de üstüne sanatın olanakları ve yarattıkları eklenince; hayatı daha özel, yaratıcı kılabilen insan olarak; eserlerinin altında, onurlu bir imza taşır.

NE GÜZEL YILLARDI
İsmet Xbilen'i; 1987 ya da 1988 yılında tanımıştım. Türkiye'nin çınarı Yeni Asır'da; muhabirlik yaptığım yıllardı.
Değerli Yaşar Aksoy, o yıllarda da hepimizin ağabeyi konumundaydı.
Mesleğimizin çilesini çeken, haberciliğin onurlu sayfalarını çeviren muhabirleri hiç yalnız bırakmazdı.
Onlara değer verir, entellektüel sohbet sofrasını paylaşırdı. İşte böyle güzel günlerden birinde; benden dört ya da beş yaş büyük; genç ressam İsmet Bilen'i tanımıştım. Resimlerinden, heykellerinden etkilenmiştim. Sanatta çizgisini, yolunu, yoğun, yeni aradığı yıllardı. Sonra birlikte muhabirlik yaptığımız dostum Ahmet Aydın Akansu'nun aracılığıyla, sevgili İsmet ile muhabbetlerimiz sıklaştı. Çok güzel dönemdi. Birbirimizden öğrendiğimiz, yenilikleri paylaştığımız; hayata, sanata, dostluğa dair güzel yıllar. Hayat, hepimizi farklı noktalara savurdu. İsmet bir süre yurtdışında yaşadıktan sonra, kapağı İstanbul'a attı. Benim de İstanbul yıllarımdı; arada sırada görüştük.
Sevgili İsmet, sanat dünyasında; resmiyle, heykelleriyle, kendisine özgü özel yer edindi.
Güzel işler yaptı, çok sayıda sergi açtı. Durmadan üretti, yaşadı; yine yoğun üretti. Şimdi Asmalımescit'te atölyesi var. Tam bir sanatçıya yakışır şekilde yaşıyor; mütevazı, resim ve heykelle kucaklaşan bir hayatın koynunda...

İZMİR' E ADANMIŞ BİR SERGİ

Sevgili İsmet'in telefonu, İstanbul'da açacağı 59. sergiyi müjdeliyordu. Üstelik bu sergisini İzmir'e adamış. Serginin adını, "İzmir'i İstanbul'da Yaşamak" koymuş. Şu İzmir, ne büyülü bir şehir! Ressamları, şairleri, heykeltraşları peşinden sürüklüyor.
Sanatçılar, İzmir'de olmasalar bile; aynı İzmir'i, başka şehirlerin kalbinde yaşatıyorlar.
Belli ki sevgili İsmet'i, hayatının ve sanatının en parlak yerinde; bir "yuva hasreti" sarmış.
İzmir hasreti...
Kim bilir, şimdiden merak ediyorum o resimleri. Sergide yağlı boya, figuratif soyut, akrilik ve karışık tekniklerle çizilmiş 25 adet resim bulunuyor.
İsmet XBilen sergisi, yarın saat 18.00'de İstanbul Çemberlitaş Gedikpaşa Camisi Sokak, No:51 adresindeki Bulunmaz Kültür Merkezi'nde açılıyor.

KOCAMAN BİR RESSAMDIR
Sevgili Yaşar Aksoy da, çok güzel anlatmış yazısında İsmet Xbilen'i... Demiş ki; "İsmet, ilginç bir sanatçıdır. Resme olan ilgisizliği protesto etmek için, alır resimlerini Pasaport'un kıyısından denize atıverir veya rıhtımda ateşe de verebilir. Bunları aynen yapmıştır. Taviz vermez, sömürücü düzene ve hırbo dünyaya. Tam bir emekçidir. Kimseye kul köle olmaz. Atölyesinde simit, çay, peynir, çalışıp durur... Parlak felsefi yorumları ve anlayamayacağımız esprilerini hep patlatır... Dosttur, güzel insandır... Ama gizemlidir. Tablolarında hep gizem galaksileri uçuşur durur. Sırlı ve büyülü insanların, hayali yaratıkların sevilesi alemlerini resmeder. Tipik bir İzmirli Salvador Dali'dir... Aynen yani..."Hakikatten de; Salvador Dali'nin gerçeküstü dehası ile kübizmin temelini atan 20. yüzyıl resim sanatının dev ismi Pablo Picasso'nun yaratıcılığının ormanlarında dolaşan; İzmirli çok usta bir sanatçıdır İsmet Xbilen...
Belki, Dali kadar güzel bir deli; Picasso gibi etkileyicidir resimleri... Xbilen'in vardığı, varacağı yeri; elbette şimdiden ve gelecekte; resim ve sanat eleştirmenleriyle birlikte; kalıcılığı belirleyecek.
Benim için kocaman bir ressamdır İsmet XBilen... Gerisini ben "bilemem"...
Sevgili dostuma, İzmir'den selam olsun...
Telgrafın tellerine, Xbilen resimleri konsun...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA