Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa'da iyi eğitim

Rekabetin yeni yüzünde yerel kalkınma, çok özel öneme sahip. Anadolu Kaplanları'nın dinamizminin rekor büyüme üzerindeki etkisi, giderek önem kazanıyor. Anadolu takımları sporda daha üstün başarılara imza atıyor.
Çeyrek asır öncesinin zihin yapısı, büyük kentlere göç üzerine kurguluydu. Zaten büyük kentleri büyüten de buydu. Kentler büyürken, gecekondular da sorunlar da büyüdü. Yerinde kalkınma için çırpındığımız 25 yılda geldiğimiz nokta, marka şehirler iddiamızdır.
Bugün Bursa'da yaşayan biri, okumuş çocuğunu İstanbul'da çalıştırmayı düşünmüyorsa, buradaki başarı kentin cazibe merkezi haline gelmesindendir. Artık göç, kentlerden merkezlere olan uzun arklar değildir. Göç, her kentin kendi taşrası ile merkezi arasına kısa arklara indirgendi.
Her kenti, tarihi ve kültürel mirası, doğal kaynakları ve yerel kabiliyetleri üzerinden yeniden tanımlayan anlayışımız alkışı hak ediyor. Ancak alışkanlıklarımız hala eski zihin yapımızdadır ve ihracat üzerinden konuşursak, "dibine ışık vermeyen mum" sendromu yaşıyoruz.
Eğer insanlarımızı yöresinde iyi eğitilmiş, sağlıktan girişimciliğe dek hayatın her şubesinden tatmin edici karşılığını almış olarak mutlu tutmak istiyorsak kentlerin oluşturduğu zenginlikten beldesini habitatını ve hemşerisini yararlandırmak zorundayız.
Basit bir örnek, Türkiye'nin en büyük ilçesi Eminönü'nden verilebilir. Gündüz nüfusu 2.5 milyon, gece nüfusu 50 bin olan bu kentin merkezi bütçeden alacağı payı düşünün, cep harçlığı dahi değil. Nitekim bugün belediye bile değil.
İhracatı 500 milyara götürecek enerjinin büyük bölümü Anadolu'dan gelecek ise, bunu var eden kentin, nimetten "adil pay" alması şarttır. Aksi halde kentin kalkınması sürdürülebilir olamaz!
Bursa'nın uygarlık yarışında ön alabilmesi için kentte "iyi eğitimi" önceleyecek politikalar geliştirilmesi şarttır. Kürede ekonomisi gelişmiş ancak eğitim kurumları gelişmemiş kent bulamazsınız.
Bursa'nın avantajı, köklü geçmişini iddialı geleceğe taşıyacak enerjisi olmasıdır. Ancak bu enerjinin kuşakların zihin yapısına işlemesi için, yerel liderliğin yanı sıra yerel eğitim kurumlarının kalitesi belli bir düzeyin üstünde olmalıdır.
Bursa sıradan bir kent değilse Bursa'daki okulların sıradan olması kabul edilemez. Bu amaçla yerel liderlerin, kendi eğitim kurumlarının kalitesini yükseltmek için iddiaları, tezleri ve projeleri olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA