Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa icat çıkaramazsa...

Bugün yenilikçi ekonominin parçası olamayan ülkelerin sürdürülebilir büyümeden nasibini alamadığını görüyoruz. Her ne üretiyor ve her ne yapıyor olursanız olun, eğer yenilikçi değilseniz, en güçlülerin başında olmak dahi sizi kurtaramıyor. Bursa gibi tekstilden otomotive dek her alanda rüştünü ispat etmiş kentlerimizin bir sonraki lige tırmanma yolunda en büyük handikabı, yenilikçi ekonomiye ne kadar hızla adapte olacaklarıdır.
Eğer icat çıkarma yolunda her sektör kendi üzerine düşeni yapamaz ise sonradan gelen bir başka kent, Bursa'nın elindekileri silip süpürebilir. Bunun en canlı örneği, İzmir'dir...
Çeyrek asır önce Enternasyonal Fuarı, Batı'ya dönük yüzü, modern yaşam tarzı ve endüstrisiyle Türkiye'nin en yenilikçi kenti iken, hedonizm tuzağına düşüp icat çıkarmak yerine Çeşme'de dinlenmeyi tercih etmeleri yüzünden şimdi Bursa'nın gerisindedir.
İhtira Beratı (Patent Yasası) 23 Mart 1879'da hayatımıza girdi. Ancak işe yaramadı.
Zira o sıralarda Galata'dan Doğancılar'a uçtu diye Hezarfen'i "acaba nereye uçursak?" arayışındaydık.
Hal böyle olunca 130 yılda toplam üretebildiğimiz patent sayısı, Amerika'nın 10 dakikalık performansına denk düşüyordu. Şükür ki şimdi bu "maküs talih"i değiştirecek gelişmeler var.
En azından teşvik ve ödüller bir yana en, icat çıkaranlara hayatı zindan etmiyoruz. Buluş hızında Çin'le yarışacak düzeye gelmiş olmamız, iyi haberdir. Kötü haber, buluşçulara bakışımızı değiştirmez isek, başarının sürekli olamayacağıdır. İşte gerekçelerim:
1- Buluşçuluğun karşısındaki en büyük engel; "icat çıkarma" direnişidir, bu kültürel kodu değiştirin.
2- İnovasyon tam olarak "eski köye yeni adet" getirmektir. Bunu yapanları düşman kabul etmeyin.
3- Sıradışı olmak adına sıradan işlere prim vermeyin. Kurduğunuz AR-GE birimi, büyük ihtimalle ürün geliştirme atölyesidir.
4- Buluşçuluğa; "farklı olanı cezalandıran" insan kaynakları birimlerinizi sorgulayarak başlayabilirsiniz.
5- Yeni bir iş fikri, ürün veya süreç önerilerini, her ne kadar saçma sapan olsa dahi, aşağılamayın, aksine; ödüllendirin.
6- Komşunun tavuğuna "kaz" demeden önce kendi kümesinizdeki buluşçuları bulup çıkarın.
7- AR-GE birimindekiler; "sabah 9 akşam 6" mesaisine, kılık kıyafet şekilciliğine mahkum etmeyin.
8- Sizden farklı olanı dün "yok ediyordunuz" zira varlığınız için tehdit oluşturuyordu.
9- Bugün onlara "tahammül" ediyorsunuz.
Çünkü inovasyon şart.
10- Şayet icat çıkaranlarınızı tüm benliğinizle "sevmezseniz", yarınki dünya sizi barındırmayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA