Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Büroligarklar

Eğer akla yakın ve mümkün bir proje "nasıl oluyor da olmuyor?" diye merak ediyorsanız, büroligark dünyasına hoş geldiniz. Ya da şöyle diyelim; Bursa, uzay havacılığın merkezi olacak ve ilk GÖKMEN buradan çıkacaksa, büroligarkları aşmanın bir yolunu bulacağız.
Bürokrasi, ulus devletin omurgasında var. Değişimin en büyük tehdidi, var olanı korumanın da bilinen en kullanışlı aracı... Oligarşi de azınlığın yönetimi...
Talat Sait Halman'ın "Eski Mısır'dan Şiirler" kitabında da bürokrasiden şikâyet vardı. Hatta 3800 yıl önce kralı olduğu Babil'de, işleri ağırdan alan kendi bürokratından yakınan Hammurabi'yi biliyoruz. Rahmetli Özal'ın "bürokrasiden şikâyeti" hala kulaklarımda...
Her devirde kendini gerekli kılacak tedbirleri, "yasa üzerinden" var eden bürokrasi, hız tümseği gibi işleviyle, "işi ağırdan" almasıyla eleştirilir ama var olanı koruma becerisiyle de hayatımızdadır. Pet şişe gibidir, doğa yok edemez kendisi de yok olmaz. Azaltabilirsiniz ama asla ortadan kaldıramazsınız.
Oligarşi gibi dar zümrenin yönetimi zaten kendi başına "sorun" iken, bunu bürokrasiyle harmanladığınızda, ülkenin koşması, hızlanması, söz konusu dahi olamaz. Zira büroligarklarınız, içinde kendilerini barındırmayan hiçbir yarına vize vermez.
Başbakan'ın "bürokratik oligarşi" dediği, koltukları adreslemenin ötesinde; zihniyetin tanımıdır. Üstelik bunları yalnızca devletin bürokratları arasında değil, özel sektörün büyüyen ölçeğinde de görürsünüz. Ülkenin veya şirketin "gerçek sahibi" oldukları iddiasındadırlar. Yasaları buna göre düzenledikleri için "farklı olanı yok etme becerileri" inanılmazdır.
Onların açısından bakınca; "büyük ağabey" söylemine varırsınız. Ancak iki temel sorun var. Birincisi, bürokrasiyle oligarşinin alaşımındaki büroligarklar, rejim ne olursa olsun, durumdan vazife çıkarıp hüküm verebilirler. Ve bu hükümler ne yazık ki "ülke çıkarı" ile örtüşmez.
İkinci sorun; büroligarkın varlığını sürdüremeyeceği "geleceğe" izin vermemesidir. 2023 hedefiniz mi var? Eğer orada bürokrat oligarkımız "tanımlanmamış" ve "imtiyazları" güvence altına alınmamışsa, buna bütün varlığıyla engel olacaktır. Nitekim oluyorlar da...
Peki, bürokrasi yalnızca merkezi yönetimlerin sorunu mudur? Hayır... Büroligarklar, kentlerde de etkindir ve genelde kentin ayak bağıdır. Misal Bursa'nın yarına dair öyküsünde "uzay ve havacılığın başkenti" olmak var ise ve ilk "gökmen" Bursa'dan çıkacaksa, büroligarkları bir şekilde aşmamız da gerekecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA