Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa'nın kendi melek yatırımcıları

Çok özel bir yatırım türü. Kavram kendini açıklıyor zaten. İş fikri ile buna destek verecek meleğin buluştuğu sistemin adı. Gelişmiş ekonomilerde yaygın. Bizde Dragon's Den Türkiye adlı TV programıyla gündeme gelmişti.
Fikir çok temel bir dinamiğe dayanıyor. İş fikri olup parası olmayanların öncelikle aile, eş-dosttan destek araması, bizde de bilinir. Melek yatırımcılık, bunu kurumsal hale gelmesidir. Bir iş fikri ile bankaya, fona giderek kaynak bulabilirsiniz. Ancak melek yatırımcı, bir yandan elindeki kaynağa yeni zenginlik alanları ararken diğer yanda destekleyeceği fikrin sürecine de katılır.
Gördüğüm, bizdeki iş fikirlerinin parlak ama eksik olduğudur. Melek yatırımcı tam da bu eksiğin odağında var olur, stratejik iş planından hedeflere ve insan kaynağı yönetiminden finansal uzmanlığa dek girişimcisine destek verir.
10 yıldır gözlemliyorum. Başarılar yanı sıra fiyaskoları da gördüm. Bizdeki para sahibi potansiyel melek yatırımcıların temel sıkıntıları şöyle: 1-Sabırsızlar, 2-Hata yapma hakkı tanımıyorlar, 3- Ortaklık kültürü gelişmediğinden fonladığı girişimciyi kendi çalışanı gibi maaşa bağlama eğilimindeler, 4-Süreç desteğindeki yetersizlikleri...
Melek yatırımcılık, servetini oturmadığı konutlarda veya yastık altında tutanlarımız için akıllı seçenek oluşturabilir. Hükümetin vergi teşviki, bu açıdan hayati derecede önemlidir.
Burada dikkatimi çeken bir konu, melek yatırımcıların ülke geneli yanı sıra yerel projelere de ilgi göstermesi gerektiğidir. Mesela Bursa, Türkiye'yi taşıyan kentler arasındadır ve buradaki girişimcileri destekleyecek melek yatırımcılar mevcuttur.
Bizde sermaye birikimi yoktur ama servet birikimi vardır. Tam da bu noktada servetini atıl alanlarda biriktirenlerin, melek yatırımcı seçeneğini dikkate almasını öneriyorum. Bu sayede atıl servetler yatırıma, sermayesi olmayan girişimciler de iş yapma imkânına kavuşmuş olacak.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu alanda çalışma grubu kurmasını öneriyorum. Servet ile iş yapma enerjisini birleştirecek melek yatırımcı kavramı, uzay ve havacılık vizyonu sahibi kente, ilave itici güç sağlayabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA