Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER DURNA (AKDENİZ)

Turizmcinin imdadına yetişti

Ekonominin amiral gemisi turizm sezon sonu yaklaşırken Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdesi ile bir nebze nefes aldı.
Turizmin büyük bir döviz girdisi sağladığı ülkemizde turizm işçilerine ve işletmelere müjdeyi görevinin son günü eski Dışişleri Bakanı Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu vermişti. Çavuşoğlu; "Başbakanımız açıkladı, artık kış aylarında turizm sektöründe çalışan kişilerin sigortasını işletmeciler ödemeyecek, devlet karşılayacak. Kış aylarında çalışanlar işten çıkarılmayacak, ölü sezonda işletmecilerin üzerindeki yükü kaldıracağız" ifadelerini kullanmıştı.
Turizmcilerin imdadına yetişen hükümet, özelikle çalışanlara ve ailelerine derin bir soluk aldırmış oldu. Bu karar sektöre bayram havası estirdi.
Her sezon sonunda yaşanan sıkıntılı süreç bu sevindirici haber ile artık yaşanmayacak. Hem de bu yıl Rusya krizinin ardından turizmin böylesine bir yükü kaldırması mümkün de görünmüyordu.
Şimdi turizm sektörüne nefes aldıracak bu kararı şöyle rakamlarla ele alacak olursak; yıllardır beklenen kararın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlamış oluruz.
SGK Antalya İl Müdürlüğü'nün verilerine göre yaz aylarında kuruma kayıtlı her 2 işçiden biri turizm sektöründe istihdam ediliyor. Sezonun sona ermesinin ardından her 2 turizm işçisinden biri işsiz kalıyor.
Bu turizm sektörünün her yıl yaşadığı klasik bir süreç.
Bu verilere göre Antalya'da turizm sektöründe çalışan işçi sayısı bugünlerde 200-
250 bin kişi
civarına ulaşmış durumda.
Sektör temsilcilerine göre her yıl ortalama bu kadar işçinin yaklaşık 100-150 bini de sezon sonunda mecburen işten çıkartılıyordu.
Bu sadece işten çıkartılan bir işçi değil bunların aileleri de hesaba katıldığında ortaya çıkan rakam ve sosyal durum hayli sıkıntı verici oluyordu.
Yetişmiş nitelikli insan gücü ülkemizin rekabet gücünün artırılmasında çok kıymetli bir hazinedir.
Sektörün sesine kulak veren hükümet gereğini yaptı. Artık bu yıldan itibaren sektörde kış aşlarında işsiz personel olmayacak.
Çünkü SGK primi ödenen işçilerin büyük bir bölümü kendi kurumunda çalıştırılmaya devam edecek.
Hal böyle olunca kötü bir sezon geçiren sektör ve bundan etkilenen çalışanı da kış sezonunda ikinci bir darbe yememiş olacak.
Umarım, yeni sezona doping etkisi yapan bu karar ile daha iyi giriş yapılır.
Sezonu bitmeyen bir turizm sektörüne kavuşmak dileğiyle.
Saygı ve sevgilerimle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA