Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER DURNA (AKDENİZ)

EXPO 2016

Antalya'da G20'den sonra dünyada ses getirecek çalışmalardan biri de EXPO 2016 olacak.
Yalnız böylesine önemli bir çalışma kimileri tarafından yerinde görülmeden alaşağı edilmeye çalışılıyor.
Bu nedenle hafta başında EXPO 2016 Ajansı Genel Sekreteri Kazım Aydın ve ekibini ziyaret edip hem bilgiler aldım hem de yapılan çalışmaları yerinde görüp tanıklık ettim. Gitmişken bir de ziyaretin anısına 112 hektarlık EXPO 2016 alanına zeytin ağacı dikimi yaparak bereket getirmesi temennisinde bulundum. EXPO 2016 Antalya alanında inşa edilen yapılarda projenin kalıcılığını sağlayacak unsurların neler olduğunu bana anlattılar.
Bunların başında 9 bin 500 kişilik Kongre Merkezi, Türkiye'de ilk kez oluşturulan Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 100.7 metre yükseklikteki simge yapı EXPO Kulesi var.
Türkiye'nin bitki zenginliğini sergileyecek Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, 7 coğrafi bölgemizin mimari özelliklerini taşıyan binalara yapılan ve ait oldukları bölgenin mutfağını sunacak olan restoranlar, Yağmur Ormanları Serası, 5 bin ve 800 kişi kapasiteli Amfi tiyatrolar, neler neler.
Yaptığımız gezi sırasında birçok inşaatın bittiğini kendi gözlerim ile gördüm. Görülmeye değer bir VIP ve Basın Merkezi var ki anlatmakla bitirilemez. Bazı bölümlerin ise bu ayın son haftasında tamamlanacağı belirtiliyor. EXPO Kulesi ise bitmek üzere. Bunun bitim tarihinin ise Mart ayına sarkma ihtimali var. 25 bin hektarlık alandaki bitkilendirme bitmiş, 220 türde 25 bin ağaç dikiminin yüzde 95'i tamamlanmış ve bu rakam 24 bin 400'lere ulaşmış. Hafriyat temizliği bittikçe dikim de devam ediyor. EXPO alanındaki çiçeklendirme çalışmaları Mart ayında hızlandırılacak. 4.5 milyon çiçek dikilecek. 350 bin metrekare çimlendirmenin yüzde 95'i bitmiş.
Herkes bölge içinde harıl harıl çalışıyor. Bunlara yabancı ülkeler de dahil.
Genel Sekreter Kazım Aydın bana bilgileri anlatırken bunları gözlerimle görmek söylenenlerin ne kadar haksız olduğunu adeta ispatladı. Şu ana kadar katılımcı ülke olmak için imza atanların sayısı bugün itibarı ile 26'ya ulaşmış. 45 ülke ile yapılan görüşmelerin son gelişmesine göre ise imza atacak ülke sayısı 40'a yükselecek.
Bu rakamlara bakıp Hollanda'daki EXPO'ya 28 ülkenin katıldığını hatırlatmakta fayda görüyorum.
Türkiye'nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyon olan EXPO 2016, bence Antalya'ya kalıcı bir miras ve cazibe merkezi olacak. 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla 23 Nisan-
30 Ekim 2016 tarihleri arasında 6 ay boyunca açık kalacak EXPO 2016 bu yıl turizme de can simidi olacak.
İşte böyle. Gezmeden görmeden bir konuyla ilgili yazıp çizmek haksızlığın yanında moral ve motivasyonun önüne geçiyor. Bu her alanda böyle.
Benim tavsiyem EXPO 2016 ile ilgili bir şey söyleyeceklerin mutlaka gidip yerinde görmeleri.
İnanın fikriniz değişecektir.
Benden söylemesi.
Sağlıcakla kalın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA