Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Evinde buzdolabı olan özürlüye maaş yok

1976 yılında kabul edilen 2022 sayılı yasaya göre; 65 yaşını doldurmuş muhtaç, dul, yetim özürlü vatandaşlara maaş veriliyor. Yasa kapsamında aylık bağlanacaklar için yeni bir madde eklendi. Buna göre "Kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü ailelerine ve yakını bulunanlara bakım ilişkisi fiilen gerçekleşmek kaydıyla bu kanunun birinci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının yüzde 300'ü tutarında aylık bağlanması" hüküm altına alınıyor.
Böylece özürlü yakını 56 bin aile sevinçle valiliklere ve kaymakamlıklara müracat etti. Ancak yasanın aynı maddesinde (değişik birinci fıkra: 5/3/1992- 3783/1 md.) özürlü aylıklarından faydalanacaklar için "... Muhtaçlık maaşı bağlanacak kişilere İl veya İlçe İdare Heyetleri'nden alacakları belgelerle durumunu kanıtlayan Türk vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır" şeklinde bir hüküm eklenmiş. Tabii bunun için bazı kriterlere uyulması gerekiyor. Bunun için 2022 sayılı yasanın birinci maddesinde gösterge rakamı bin 550. 2007 yılında 5 bin 565 sayılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası'nda kabul edilen memur aylık katsayısının 0.04605 olduğunu görüyoruz. Bu şu anlama geliyor: 18 yaşından küçük özürlüye aylık bağlanabilmesi için ailelerinin aylık gelirinin bu iki rakamın (1550x0.04605=71.375 YTL) çarpılması sonucu elde edilen rakamı geçmemesi gerekiyor. (Yani 71 YTL'nin üzerinde olmaması şartı aranıyor). Özetle, parası olmayan özürlü vatandaşın maaş alması artık hâyâl.
Dikkatlerden kaçan bir başka uygulama ise yine özürlülerle ilgili... Özürlü maaşı alacakların evinde buzdolabı ve televizyon gibi eşya bulundurmaması gerekiyor.
Yanlış okumadınız. Eğer yardımseverlerden bile elektronik eşya aldıysanız özürlü maaşını unutun. Yoook illa maaş almaya niyetliyseniz bu durumda tamtakır bir evde oturmanız ve gelecek yardımları elinizin tersiyle itmeniz gerekiyor.
Aldığım şikâyetler bitecek gibi değil. Hepsinin ortak derdi şu: "Özürlü maaşı almak için kaymakamlığa müracat ettik. Evimize 3 kişi gelip bazı sorular sorup gitti. Bekledik ki maaşımız bağlanır. Kimse arayıp sormuyor. Akıbetimizi öğrenmek için kalkıp tekrar müracat ettiğimiz yere gitik. Karşılığında 'evinizde buzdolabı ve çamaşır makinesi var. Maaş almak için yasada belirtilen kriterlere uymuyorsunuz' dediler. 'Efendim o eşyaları bir hayırsever verdi, ben almadım' dedim ama dinletemedim."
Sonuç olarak görevliler teftişe gittiği evlerde evindeki eşyaları da gözden geçirererek özürlünün aylık gelirinin 71 YTL'den fazla olduğuna kanaat getirip maaş bağlamıyor. Yazılan, çizilen ve anlatılanlara göre maaş veriliyor. Önce aç kalma testlerini de başarıyla geçmeleri gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA