Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

İstihdamda 7 ilimiz özürlü çıktı!

AB İlerleme Raporu kapsamında Türkiye özürlülerin sosyal hayata katılımını sağlamaya yönelik düzenlemeleri yapmak için anlaşma imzaladı. Düzenlemelerin temel amacı özürlü kişilerin sosyalleşmesini sağlamaktı. Lakin her zaman olduğu gibi devreye bürokrasi giriyor ve arzulanan başarının yakalanmasına köstek oluyor.
25 Mayıs 2009'da yayımlanan yeni düzenlemeyle "Özürlü,
Eski Hükümlü ve Terör Mağdurlarının İstihdamı Hakkındaki Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ" yürürlükten kaldırıldı. Her ne kadar "Engelli çalıştırılması aynen kaldı" denilse de, madalyonun diğer yüzü öyle değil. Meğer yeni tebliğ özel şirketlerde eski hükümlü ve terör mağdurlarını çalıştırmamak içinmiş.
Sözün özü, yaptırım gücü olmayan hatalı düzenlemeler bugüne kadar yapılanları baltalıyor. Engellilerin sıkıntısı aşikarken "Yasa var, yasa" diyenlerin gücü bir bankaya yetmiyor. O banka özürlü istihdam etmediği için 9 milyon TL'lik cezayı ödemiyor. Israrla 'engelli çalıştırmam, ceza da ödemem" diyor.
İşte bu nedenle yasarlardaki gizli tuzaklar karşısında sizleri uyarıyorum; uyarmaya da devam edeceğim.
Önümüzdeki haftadan itibaren bugüne kadar çıkan engelliler mevzuatları neler vermiş, neler götürmüş. Bakalım her şey söylenenler gibi mi....
Bugün, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesinde belirtildiği gibi. 81 ilimizdeki son çeyrekteki başvurular, açık işler ve işe yerliştirilmede özürlüler için öngörülen istihdam kotalarına uyulmuş mu ona bakacağız.
Tabloyu incelediğimizde iş için müraacat eden özürlü sayısı 3 bin 189. Özürlü açığı bulunan işyeri sayısı 3 bin 881, işe yerleşitirilen kişi sayısı ise 2 bin 241'lerde kalmış.
İllere baktığımızda 7 ilimizde özürlüye iş kapısının kapandığını görüyoruz. Bu illerimizden Sivas lider, Kastamonu ikinci, Diyarbakır ise üçüncü sırada. 5 ilde ise kotalarının açık olduğu görülüyor. Kars, Çankırı ve Sinop'ta ise iş açığı yokken imkanlar zorlanarak engelli istihdam edilmiş.
İstihdamda kotaları da aşıp çalıştıracak engelli bulamayan 14 il var. Bu illerimizden Kocaeli lider, Bilecik 2'nci, Bursa 3'üncü, İstanbul ise 9'uncu sırada yer alıyor.
Hesap ortada. Yasaya rağmen engelli istihdamında yüzde 30 oranında yol alınmış. Yüzde 70'lik kezim ise aşa-işe hasret. Şimdi bu şartlar altında engelliyi hayata bağlamak mümkün mü? Yorum sizin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA