Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Oyunun yeni adı: Önce sakatla, sonra özür dile!

Teknolojik gelişimin yaşamımızı kolaylaştırması beklenirken bazı alanlarda telafisi mümkün olmayan büyük zararlar açıyor. Dünyaya baktığımızda teknolojik gelişim ağırlıklı olarak silah sanayisinde kullanıldığını görüyoruz. Hiçbir haklı mazereti olmamasına karşın gelişmiş ülkelerin başlattığı ve halen devam eden savaşlar sakat sayısının da her geçen gün katlanmasına yol açıyor.
Şöyle bir hatırlayalım:
ABD 1945 yılındaki savaşta, Japonlar'la baş edemeyince 2 atom bombası attı. Biri Hiroşima, diğeri Nagazaki'ye isabet eden bombalar geride 200 bin ölü ve binlerce sakat insan bıraktı.
İkinci Dünya Savaşı'nı insan gücüyle kazanan tek ülke, Sovyetler Birliği, savaş sonrasında ne yaptı dersiniz? ABD'ye 4 milyon takma bacak siparişi verdi.
İnsanlık tarihinin en vahşi savaşı olarak kayıtlara geçen İkinci Dünya Savaşı'nda resmi rakamlara göre 35 milyon insan öldü. 20 milyondan fazla insan da sakat kaldı.
Bunlar geçmişte yaşananlar. Ya bugün?
ABD'nin 8 yıldır işgal ettiği Afganistan'da yaklaşık 15 bin, altı yıldır işgal Irak'ta 150 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. Bir o kadar insan da sakat kaldı...
Dünyadaki çatışmalar sadece bu iki ülke ile sınırlı değil elbette.
Medico İnternational'a bağlı mayın yasaklama komitesi üyesi Thomas Gebauer'in tespitlerine göre, kara mayınları yüzünden her yıl yaklaşık 26 bin kişi ya yaşamını yitiriyor ya da sakat kalıyor. Araştırmalara göre, dünyada her ay 2 bin kişi mayın yüzünden hayatını kaybediyor. Dünya genelinde mayınlar yüzünden sakat kalan kişi sayısı ise 473 bin. İşin dramatik tarafı, mayın kurbanlarının yüzde 34'ünün çocuklardan oluşması.
Angola, Mozambik, Somali, Sudan, Afganistan, Kamboçya, Bosna ve Irak sokaklarında gezerseniz bu vahim tabloya kendi gözlerinizle de şahit olabilirsiniz.
Peki, dünyada tablo böyle iken, Türkiye'de durum nedir? Anadolu'da mayınla sakatlananların sayısı 10 bin civarında. 1990-2002 yılları arasında 512 mayın patlaması olmuş. 838 kişi hayatını kaybetmiş, 937 kişi de yaralanarak sakat kalmış. Bunların 214'ü çocuk. "Mayınsız Bir Türkiye Girişimi"nin medyada yer alan haberlerden yaptığı derlemeye göre de, 2006 yılı Ocak- Aralık döneminde yaşanan 50 mayın olayında en az 145 kişi mayın kurbanı oldu. Bu kişilerden 39'u ölmüş, 106'sı yaralanmıştır. 2007 yılında mayınlardan 101 kişiden 28'i yaşamını yitirmiş, 73'ü sakat kalmış.
Sonuç olarak Myanmar, Çin, Küba, Hindistan, İran, Kuzey Kore, Güney Kore, Nepal, Pakistan, Rusya, Singapur, ABD ve Vietnam gibi 13 ülke mayın üretiyor.
Yukarıdaki ülkelerden ABD, Çin ve Rusya aynı zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi. Bu durum mayınla etkin mücadeleyi imkansız hale getiriyor.
Hal böyleyken BM çatısı altında başlatılan özürlü haklarının amacına ulaşması mümkün mü? Takdir sizlerin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA