Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

'Akıllı kart' ile rapor peşinde koşmaya son

Çarşamba günü gazetemizi ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile özürlülerin başını en çok ağrıtan sağlık kurulu rapor oranlarının nasıl budandığını masaya yatırdık. Akdağ, anlattıklarında gayet samimi ve candandı. Bir bakanla değil, sanki 40 yıllık arkadaşınla konuşuyorsun... Ben de bu fırsatı kaçırmayıp sordum, bakan yanıtladı:
- Efendim, yazarlığımın yanında Birleşik Sakatlar Federasyonu Başkanıyım. Okur şikâyetlerinde ve federasyona özürlülerden gelen başvurularda "Balthazar Cetveli'ne göre yüzde 50 oranındaki raporlarımız yüzde 20'ye düşürülüyor" yakınmaları yoğun.
Halbuki, dünyada söz konusu durumlar sistemle bütünleşik olarak çalıştığından sorun çıkmıyor. Bizde tersi bir durum işliyor. Daha fazla mağduriyet olmaması için sizden yardım bekliyoruz.
- Bu konu gerçekten çok önemli. Bahsettiğiniz rapor olayı olayı üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Yakında rapor oranlarında düzeltme yapılarak mağduriyetler giderilecek.
- Efendim bir de Maliye ayağı var. Erken emekli olacak engelliden vergi muafiyet belgesi isteniyor. Hastane ayağını geçen Maliye'den kurtulamıyor. Maalesef Maliye yüzde 40-50 arasındaki rapor oranını yüzde 30-34'lere kadar buduyor. Ayrıca özürlüler için 6-7 bakanlık söz sahibi. Dolayısıyla hayata tutunmaya çalışanlar bir türlü mevzuatları aşamayıp kaderiyle baş başa bırakılıyor.
- Engelliden sürekli rapor istenmesi doğru değil. Zaten konumları gereği rapor için koşuşturma yetisinden mahrum. Bu husus da bizi üzüyor. Bunun için tedavi imkânı olmayan sürekli sakatlar için tüm bilgileri içinde olan bir kart vermeyi düşünüyoruz. Ayrıca bu kart öncekiler gibi sürekli değişikliğe uğramayacak. Bu kartı alan biri her işlem için yeni rapor alma derdinden de kurtulmuş olacak.
Sayın Bakan Batı'daki standartlar ve normlar doğrultusunda özürlüler için yeni uygulama başlatacağını söyledi.
Özürlüler konusunda çok hassas olan ve sağlık raporundaki sakatlıkları düzeltme sözü veren Sayın Bakan'a çok teşekkür ediyoruz. En kısa zamanda da sevindirici haberlerini bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA