Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Körlere ekspres hizmet

Değerli okurlarım. Mevzuatın dağınıklığı, hizmet sunumunun farklı kurumlar eliyle, koordinasyonsuz biçimde yürütülmesi, standart uygulamaların olmaması nedeniyle özürlülerin yaşam alanının nasıl daraldığını örneklerle kaleme aldım. Ancak gelen şikâyetlerden mağdur sayısının arttığını görüyorum.
Simla Doğan
isimli okurum da mağdur olmuş, soruyor: "Annemin iki gözü de görmüyor. Özürlü maaşı var. Bakım parası için ilgili kuruma gittik. Gelen heyet annemin tamamen birinin bakımına muhtaç olduğunu belirtti. Ancak gelen yazıda 'Bakımlı özürlü maaşı verilemez, 30 gün içinde itiraz edebilirsiniz' deniyor. Avukatla görüştüm ama onların da konu hakkında bilgisi yok. Yazınızı okudum. Yardımcı olabilir misiniz? Nereye nasıl itiraz edebilirim? Teşekkürler.
Şuna açıklık getireyim. Evde bakılan özürlü adına bakıcısına verilen maaş hizmet maaşıdır. Özürlünün aldığı maaşla bir alakası yok. Yani, özürlü maaşı alan birisi yönetmelik gereği evde bakım hizmeti de alır. Diğer sorunuza gelince. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan 3 Temmuz 2009 tarihli genelgede "özürlülerin mağdur olmaması için evde bakım hizmeti talebine ilişkin değerlendirme, sıra gözetilmeksizin ivedilikle yapılır" ibaresi mevcut. Ayrıca ilgili mevzuat gereği körlerin evde bakım müracatı sıraya tabi değil. Deyim yerindeyse ekspres hizmete tabi. Dolayısıyla anneniz sıra beklemeden evde bakım hizmetinden yararlanır. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verin.

Yüzde 80'e 15 yıl yeter

Doğuştan görme bozukluğum mevcut. Şu an elimde % 80 sakatlık raporum var. 15 yıllık sigortalıyım. 5000 prim günüm bulunuyor. 40 yaşındayım. Bu şartlarda özürlü olarak emekli olabilir miyim? Teşekkürler. Hamit Kara/ Tokat
Yasada "15 yılı dolduran ve 3 bin 600 günü tamamlayan özürlü, yaş şartı aranmaksızın emekli olur" hükmü var. Buna göre sizin fazlanız var, eksiğiniz yok. Yüzde 80 raporunuzun yanında vergi muafiyet belgeniz de varsa SGK'ya başvurup işlemlerinizi başlatın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA