Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

SGK'da zihniyetin değişmesi şart

Yürütme "Özürlü vatandaşlarımız hayata tutunsun, eşit şartlarda insanca yaşasın" diyerek yasa çıkartıyor. Bürokrasi inatla bağlayıcı hükümlere rağmen zulümden zevk alıyor. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)...
31 Ekim 2010'da "SGK'dan farklı özürlü tanımı" başlıklı yazımda da SGK'nın bu inatçı tavrını gündeme taşıdım. O yazıda, yüzde 60 zihinsel engelli Serkan Karahüseyin'in yetim maaşı alamayıp nasıl mağdur edildiğini sizlerle paylaştım. Bir hafta sonra SGK cevap verdi. Yazıda, şu ifadelere yer veriliyor:
"... Kurumumuz Sağlık Kurulu tarafından Serkan Karahüseyin'in çalışarak hayatını kazanamayacak derecede malul olmadığına karar verilmesi nedeniyle ilgiliye aylık bağlanması mümkün olmamıştır. Kurumumuz 'Sağlık Kurulu Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği' esaslarına göre 5434 sayılı Kanun'un 74. maddesi kapsamında iyileştirilmesi olanaksız hastalık veya sakatlıklarının çalışmalarına engel olup olmadığına karar verilmektedir. Dolayısıyla Serkan Karahüseyin'e aylık bağlanmaması işleminde her hangi bir yanlışlık bulunmamaktadır."
Yazıyı okuduktan sonra "Vay özürlünün haline" dedim.
Çünkü SGK, lehine olan hükümleri görmüş. Ama aynı yasadaki özürlünün lehine hükümleri nedense görmezden gelmiş. Bu yetmemiş, bir kılıfını bulup zihinsel engelli Karahüseyin'in hayatını kazanamayacak derecede malul, yani özürlü olmadığına karar vermiş.
Ayıba bakar mısınız? 5378 sayılı Özürlüler Yasası, 5510 sayılı SGK Yasası, 2022 sayılı Yasa ve son referandumda Anayasa'ya konulan "Özürlülere Pozitif Ayrımcılık" hükümleri mevcut. Tüm bunlara rağmen özürlüye yetim maaşı bağlamamak için türlü numara yapan SGK'da artık zihniyetin değişmesi gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA