Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Beyaz eşyaya vergi yok!

Salı günkü yazımda "özel tertibatlı araçları neden engellinin yakını kullanamaz" sorusunu işledim. Sizlerden sayısız mail, faks ve telefon aldım. Engelli okurlarımızın çektiği sıkıntıları tanık oldum; üzüldüm. Ama elimden bir şey gelmiyor. Sadece gelen sorularına mevzuat kapsamında yanıt verdim, veriyorum… Dilerim verdiğimiz bilgilerle engellenen yurttaşlarımızın hayat yolundaki tüm engelleri ortadan kalkar diyerek sözü sizlere bırakayım.

Yurtdışında çalışan bir gurbetçimiz soruyor:

Türkiye'de yaşayan engelli bir yeğenim var. Maddi durumu olmadığından ona buzdolabı, TV ve çamaşır makinesi göndermek istiyorum. Göndereceğim bu eşyalara gümrük vergisi öder miyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP:
Sevgili okurum. Tabi ki yardımcı olurum. Çok güzel bir soru sormuşsunuz ama neden ismini gizleme gereği duydunuz ki… Neyse sorunuza gelelim.

Gümrük vergilerinden muafiyet olan eşya tanımı şöyle:
4458 Gümrük Kanunu Madde 167
Sıra 12 Diğer eşya;
a) Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşya,

Bu maddeyi yorumladığımızda eşyanın kalem kalem tanımı yapılmamış. Sadece malul ve sakatların kullanımına mahsus eşya olarak tanımlanmış. Bu hükme yeğeninize göndereceğiniz eşya için vergi ödemezsiniz.

GSS İLE TEDAVİ İMKANI

SORU: "Elimdeki rapor derecem yüzde 62. Aldığım yetim maaşından kardeşim adına feragat ettim. Rahatsızlığım için hastaneye gittim. "Sosyal güvencen yok" denilerek hiçbir işlem yapmadılar. Ama ameliyat olmamın da şart olduğunu söylediler. Ne yapacağımı şaşırdım. Bana bir yol gösterin. M. Karahan- ORDU

CEVAP:
Öncelikle geçmiş olsun. Sizin gibi sosyal güvencesi olmayan kişilerin imdadına Genel Sağlık Sigortası (GSS) yetişiyor. Tedavinizi yaptırabilmek için SGK'ya başvurup Genel Sağlık Sigortası için tescil yaptırın. Böylece istediğiniz sağlık merkezinde rahatça tedavinizi yaptırın.

SÜREKLİ SAKATA YENİ RAPOR YOK

SORU: Yaşım 48. 2006 yılında hastaneden 45 rapor aldım. İlk işe giriş tarimim 1987. Vergi indirimi için yeni rapor aldım. Ama önceki derecemi yüzde 25'e düşürdüler. İlgili yerlere itiraz edip yeni rapor aldım. Şu an dört raporum var. Sizden şu hususları öğrenmek istiyorum:
- 3600 günü tamamladığımda emekli olabilmem için vergi indirimi şart mı?
- Önceki raporlarım geçersiz mi?
- Benim gibi haklarını kaybedip mağdur olanlar mahkeme yoluyla kaybettikleri haklarını kazanabilir mi? Erhan Topçu -Çankırı

Sorunuza sırasıyla yanıt vereyim.

- Emekli olabilmeniz için vergi muafiyet belgenizin olması gerekiyor.
- Raporunuzda "Sürekli" ibaresi bulunuyorsa başka bir rapora gerek yok.
- Sağlık müdürlüklerine itirazınız sonucu vergi indirim belgesi için rapor alma işleminiz üç kez tekrarlandıysa dava açma hakkınız var. Hukuki girişim için maddi durumunuz yoksa Engelli Hakları Merkezi Derneği size yardımcı olur. www.haberet.biz sitesine girip Avukat Turgay Özcan'dan yardım alabilirsiniz.

ÖZÜRLÜ MAAŞI ALANA, YETİM MAAŞI DA VAR!

SORU: Bu mektubu cezaevi'nden yazıyorum. Yazılarınızı keyifle okuyup teselli oluyoruz. Teşekkür ederiz. Yüzde 50 raporum var. Nereye başvurdumsa muhatap bulamadım. Belki siz yardımcı olabilirsiniz. Sorum şöyle şu:
Yetim maaşı almak için SGK'ya raporumu ekleyerek dilekçe gönderdim.Gelen yazıda
"Yaşamınızı idame ettirebilirsiniz" gerekçesiyle başvurum reddedildi. Özürlü maaşımdan başka hiçbir gelirim yok. Acaba babamın maaşından faydalanabilir miyim? Cevap olarak iki satır yazarsanız sevinirim. Rumuz Dertli.

CEVAP:
Evet dertli kardeşim. Sizin gibi kader mahkûmlarına Allah sabır versin. Eğer yazılarımla sizlere azda olsa teselli olabildiysem ne mutlu bana. Sorunuza gelince 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü maaşı alan vatandaşlarımız yetim maaşı alabilir. Ancak yetim maaşı bağlandığında özürlü maaşı alamazsınız.

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA