Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Sol ayağı olmayana “özel tertibat” gerekmiyor

Sol ayağı olmayan okurlarımız soruyor: "Özel tertibatsız araç almamız mümkün mü?" Tabii ki mümkün. Fazla yorum yapmadan mevzuatı aynen yazayım da kimsenin kafası karışıp mağdur olmasın.

Tarih: 30.04.2010
Sayısı: ÖTV-2/ 2010-3
ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2
c) Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, SOL ALT EKSTREMİTEDE (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

KISALARA DA "KISA EMEKLİLİK"
SORU: SSK girişim 9 Ağustos 2000. Yüzde 46 cücelik raporum var. Emekli olma şansım nedir? İsa Şahin.

CEVAP: Sevgili okurum. Yürürlükteki mevzuata göre en az yüzde 40 raporu olanlara kısa uzun ayırımı yapılmadan erken emeklilik hakkı verilmiştir. Verdiğiniz bilgiye göre 60 gün daha prim ödeyip, 7 yılı doldurduğnuzda emekli olabilirsiniz.

SORU: 2001'de sigortalı oldum. Yüzde 81 vergi indirim raporumla ne zaman emekli olabilirim? Konu hakkında beni aydınlatırsanız memnun olurum. İbrahim Kütük

CEVAP: Yüzde 81'lik vergi muafiyet belgenizle emeklilik süreniz 15 yıl, 3600 gün. Bu hesaba göre prim gününüzde bir eksiklik yoksa 4 yıl sonra emeklilik maaşı alabilirsiniz.

SORU: Benim gibi 2009'da işe başlayan yüzde 46.3 raporu olan özürlüler ne zaman emeklilik hakkı elde eder? Ayrıca emekli olurken vergi belgesi şart mı? Pelin Toprak

CEVAP: Pelin Hanım. 5510 sayılı SGK Yasası'na göre, sizing gibi 2008'den sonra işe başalayan özürlülerden emeklilik için vergi muafiyet belgesi istenmiyor. Dolayısıyla 18 yılı doldurup 4 bin 680 prim günü ödediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

SORU: 70 yaşında felçli bir kardeşim var. Yüzde 65 raporlu olduğu için özürlü maaşı almakta. Komşuların dediğine göre yaşlılık maaşı da alabilirmiş. Bu doğru mu? Bizi aydınlatmanızı rice ederiz. Mahmut Şekerci

CEVAP: Değerli okurum. 2022 sayılı Yasa hükümlerine göre kardeşiniz hem özürlü, yaşlılık aylığı alamaz. Ancak yaşlılık aylığını özürlü aylığına çevirebilirsiniz. Elinizdeki raporla birlikte SGK'ya müracaat ediniz.

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA