Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Tatil sonrası sıkıntısı: Gençlik işareti!

Üç ilginç araştırma yapılmış: Tatil rezervasyonu yapmak, kılık kıyafet almaktan kolaymış meğer: İkincisi için sekiz, ilki için beş gün düşünüyormuşuz. İstanbul, New York ve Singapur'un önündeymiş meğer: Hedef Şehirler Endeksi'nde beş numaraya oturmuş. Tatil dönüşü acısı 18-22 yaş grubunda en çok, 36-55 yaş takımında en azmış meğer: Genç gösteriyoruz diye sevinelim bari!

Tatil dönüşü Türkiye'de üç kişiden biri depresyona giriyormuş. Bu anlaşılır da, öbür ikisi nasıl kurtarıyor acaba kendini? Seyahat arama sitesi momondo'nun, bin küsur kişinin katılımıyla yaptığı bir araştırma şunu gösteriyormuş: Türkiye'de tatil dönüşü yüzde 34'ümüz mutsuzluk yaşıyor, yüzde 72'miz de okula/işe dönmekte zorlanıyor. Hah neyse, üçte iki de tam sağlam değil yani! Kadınlarla erkekler arasında dikkate değer bir ayrım yokmuş. Ama yaş gruplarına göre fark ediyormuş: 18-22 arası gençler, tatil dönüşü yüzde 40'la kendilerini en mutsuz hisseden takım. Geride bir tatil aşkı bırakmış olmanın payı var mıdır acaba bunda? 23-35 yaş arası grup onları yüzde 37'yle takipteymiş. Sonra da yüzde 30 ile 56-65 yaş grubu geliyormuş. 36-55 yaş arası takımsa yüzde 28 ile tatil sonrası depresyonunu en az yaşayanmış. Allah Allah! Tam da bu yaş grubunda olup da kendini 18'lik gibi hissedenler sevinsin mi, üzülsün mü? Daha tekamülü tamamlayamamış mıyız? Yoksa genç mi gösteriyoruz? 'Mutsuzluk', 'depresyon' kelimelerini birkaç beden büyük gören ama tatil dönüşü işe, şehre, gündelik hayat rutinine adapte olma sıkıntısını yaşayanlar var tabii bir de: Yüzde 41'i çok, yüzde 31'i biraz olmak üzere, neyse ki toplamı yüzde 72. Yani yalnız değiliz! Üstelik kadınlar diye bakıldığında yüzde 78'e kadar çıkıyor bu. Çok anlaşılır bir şey; sadece bavul açıp insanın üstüne üstüne yığılan kirlilerle boğuşmak için altı puan az bile!

İstanbul, New York'u geçmiş!


İşe gidip gelirken, sıcaktan bunalırken, trafikten bezmişken bolca küfrediyor olabilirsiniz ama başınızın güzel belası İstanbul, Hedef Şehirler Endeksi'nde iki basamak birden yükselip beş numaraya yerleşmiş. Üstelik de New York ile Singapur'u geçerek! Hedef Şehirler Endeksi de nesi diyenlere: MasterCard'ın dünyanın 132 şehrini inceleyen turizm trendleri raporu. İşte ona göre İstanbul, ziyaretçi sayısında yükselişini sürdürüyor. 2015'te 2014'e göre yüzde 11.4'lük büyüme hesaplanmış. Ki tüm dünya şehirleri arasındaki en yüksek oran bu! Geçen yıl yedinci sıradayken bu yıl beş numaraya oturmuş İstanbul. Ki New York'la Singapur'u alt etti demek bu! 2015'te Avrupa listesinin ilk iki sırasında Londra'yla Paris var. Onlardan sonra Avrupa'da en çok ziyaretçi ağırlayan şehir olarak bizimki geliyor. Turistlerin ne kadar para harcayacağı da hesaplanmış ve İstanbul'un turizm gelirlerinde Barselona'nın peşinden dördüncü olduğu, dünyadaysa on numarada yer aldığı belirlenmiş. Hiç fena pozisyonlar değil doğrusu bunlar. Peki kimler geliyor bize? İstiklal Caddesi'nde, AVM'lerde çok sayıda Ortadoğulu turiste rastlıyoruz ama Avrupalılar arasında da İstanbul trendi yükseliyor anlaşılan. Hedef Şehirler Endeksi 2015'e göre, İstanbul'a en çok turist gönderecek şehir Londra. Sonra Paris. İlk beş Düsseldorf, Frankfurt, Amsterdam şeklinde tamamlanıyor. Avrupa'nın ziyaretçi çeşitliliğinde de kralı İstanbul. Avrupa'da ziyaretçi sayısı en hızlı büyüyen şehir de bizimki bu araştırmaya göre. Son altı yıllık büyüme rakamları diyor ki Hamburg, Kopenhag, Lizbon, Berlin ama onların en başında İstanbul. Bir numara, bizimki... Yolun açık olsun İstanbul!

Tatile çıkmak gömlek almaktan kolay!


Buyrun size bir araştırma daha: Üst baş almak için sekiz gün, tatil rezervasyonu yapmak için beş gün düşünüyormuşuz! intelliAd tarafından yapılan online seyahat tercihleri araştırması göstermiş bunu. Satın alma kararının verilme süresi, online giyim alışverişlerinde 195 saatmiş. Buna karşılık tatil rezervasyonlarında 139 saate düşüyormuş. Tatilin kararını çok daha kolay ve hızlı verebiliyoruz yani. Gardıroba bir eleman daha sokacaksak halbuki, düşün babam düşün! Tatilin planlaması, tabletler üzerinden daha çok pazar günleri başlıyor. Ama rezervasyon işlemleri büyük ölçüde bilgisayardan yapılıyor. Akıllı telefonlar ise rekabette zayıf: Planlamada yüzde 14'lük rolleri varsa da ödeme aşamasında adları bile geçmiyor! Karar süreci ve süresi ile tatil tipi arasında da bağ hissediliyor. Kalınacak otelin seçimi, bir de gemi turlarının kararı, garip ama gerçek biçimde çok hızlı. Karar verme süresinin en uzun olduğu ise son dakika fırsatları. İnsan ne tuhaf yaratık: O teklifin en uygunu olduğuna bir türlü ikna olmuyor, hep fırsatın daha bir kuş kondurulmuşunu bulabileceğini düşünüyor. Açgözlü ve nankör biraz, hep en büyük balığı o yakalasın istiyor!

Bodrum'da sanat fuarı


"Duygu, biraz duygu/Bütün isteğim buydu/ Biraz deniz, biraz uyku/Bütün isteğim buydu" da, nereye kadar? Ağustos ortasında Bodrum'da sanat da olacak. Bodrum Art Fair 15-21 Ağustos tarihlerinde, Konacık'taki Bodrum Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Direktörü Doğan Paksoy, küratörü Denizhan Özer. Türkiye'deki ikâmetgâhı İstanbul olan çağdaş sanat, bir haftalığına sayfiyeye gidecek yani.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA