Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Yerel olmak mı, turist kalmak mı?

Ev sahibi-misafir 'çöpçatanı' Airbnb; Kilkenny'den Tulum'a halktan yerel tüyolar veriyor...

Seyahat konusunda son yılların yükselen müessesesi, dünyanın her yanından ev sahipleri ile ev kiralamak isteyen misafirler arasında çöpçatanlık yapan Airbnb, Monocle'cıların çıkardığı The Escapist adlı dergiye bir bölüm hazırlamış. "Dünyanın neresine gidersen git, azıcık içerden bilgi seni turist olmaktan çıkarır, yerel yapar" demiş ve New York'tan Los Angeles'a, Kilkenny'den Tulum'a, Paris'ten Rio de Janeiro'ya Airbnb ev sahipleriyle konuşup, oralı gibi takılmak için gerekli tüyolar almış. Bakalım beraber...

TULUM


(Ed'in rehberliğinde)
Meksika'dayız, denize gireceğiz, Tulum'un sahillerinden hangisini tavsiye edersiniz?
Playa Paraiso. Tulum National Park'ın içinde, bâkir ve tenha. Hem yerlisini hem yabancısını memnun edecek geniş bir halk plajı.
Şehir son birkaç yılda nasıl gelişti?
Büyüyor. Miniminnacıktı, şimdi 'çok küçük' seviyesine geldi! 29 binden daha az insan yaşıyor burada, yüzde 20'si yabancı. Tamamen uluslar arası ama şatafatsız bir kasaba.
Buralılar nasıl gevşiyor?
Y
oga en yaygın rahatlama aktivitesi. Sonra günü plajda, geceyi de canlı müzikle geçirmek geliyor.
Otantik Meksika Mutfağı'nın en iyi örnekleri nerede?
Favorim Taqueria Honorio. Ev yapımı tortilla ve ağır ateşte uzun saatler pişmiş etle, en iyi tacos burada. Ama erken gitmek lazım, öğleden sonra yemek kalmıyor.
Tulum'da kültürde ne öne çıkıyor?
Şehrin Maya mirası. Tarihi kalıntılar ve bu kültüre dair pek çok aktivite var.

NEW YORK


(Clarissa & Rich rehberliğinde)
2015'te hangi mahalleler 'in', neden?
Olmak gereken yer Greenpoint. En kral restoran ve kafeler, en seçmece malı olan butikler ve eklektik barlar burada.
Favori kafe ve restoranlarınız?
Biz lezzetli yemek ve iyi enerji veren küçük işletmeleri seviyoruz. Five Leaves'de brunch, Greenpoint Fish & Lobster Co tezgahında balık, Selamat Pagi'de Endonezya mutfağı, Greenpoint'teki tercihlerimiz.
Biraz temiz hava almak için nereye gitmeli?
The High Line, açık ara favorimiz. The Cloisters, Central Park ve Prospect Park da biraz soluk almak için gitmek gereken yerler.
Kültür sanat için tavsiyeleriniz?
Yeni Whitney ziyareti hak ediyor, civar sokaklarda da pek çok galeri var. Müzik içinse The Brooklyn Academy of Music.
Misafirlerin illa görmesi gereken yerler?
9/11 Anıtı, Özgürlük Anıtı'yla yarışır ama en iyi tavsiye, dolanmak. New York'un ruhu küçük şeylerde ve karşılaştığın karakterlerde...

KILKENNY


(Jadzia rehberliğinde)
Kilkenny'yi bu kadar özel kılan ne?
Cazibesi Orta Çağ'a dayanıyor ve İrlanda'nın görsel olarak en etkileyici yeleri burada. Muhteşem geçitler, dizi dizi renkli vitrinler ve geleneksel canlı müzikle sizi coşturacak yüzlerce yıllık pub'lar...
Buranın otantik yemekleri nerede tadılır?
Kilkenny Design Centre'daki Anocht muhteşem. Marble City Bar, Zuni ve Rinuccini de gitmeye değer.
Kilkenny'de tipik gece gezmesi nedir?
Kilkenny Castle'ın bahçelerinde turlayın, bir kap İrlanda güveci yemek için Kyteler's Inn'e girin, sonra bir kadeh şarap için The Hole in the Wall'a çevirin rotayı.
Nasıl buranın yerlisi gibi olunur?
River Nore civarında dolanıp piknik yapın. Bir de yoldan geçenlerle laflayın, hepimiz konuşmayı severiz.
Huzur bulmak için nereye gitmeli?
Kilkenny Castle'ın bahçeleri ya da perşembeleri kalenin yanındaki The Parade'deki çiftçi pazarı.

RIO DE JANEIRO



(Pedro rehberliğinde)

İkonik plajlarıyla beraber, Rio'yu özel yapan başka ne var?
'Cariocas' yani yerlilerin açıklığı ve rahatlığı, uyum sağlamayı kolaylaştırıyor. Aynı zamanda tarihi: Kolonyal mimarisi, ilginç müzeleri, kültürü...
Yerel halk nasıl stres atıyor?
Plaja gidiyorlar. 'Cariocas'ların sosyalleşme alanı plaj; eş dostla buluşma, yemek yeme, kitap okuma, spor yapma hep orda.
Buraya gelen ziyaretçileri ne şaşırtır?
Downtown Rio turistler tarafından genellikle pek kaale alınmaz ama gezmeye değer çok yer var orda: Müzeler, Praça XV civarındaki restoranlar, Lapa'daki barlar, Santa Teresa'nın pastoral sokakları... Herkese göre bir şey bulunur.
Her misafirin tatması gereken bir lezzet var mı?
Brezilya'ya gelip de 'feijoada' yemeden dönülmez. Geleneksel etli fasulye yemeği bu... Daha hafif bir şey istiyorsanız da 'pao de queijo' yani glutensiz peynir topları.
Son yıllarda Rio nasıl gelişti?
Son birkaç sene, geçen yılki Dünya Kupası ve gelecek yılki Olimpiyatlara hazırlanarak geçti. Bu da sürekli inşaat hali demek. Ama yakında meyveleri toplayacağız!

LOS ANGELES


(Marc & Judith rehberliğinde)
İnsan Los Angeles'ı oralıymış gibi deneyimlemek için ne yapsın?
Silver Lake, Hollywood, Los Feliz, West Hollywood, Beverly Hills, Downtown, Venice, Santa Monica... Buraları keşfe çıksın, sürüyle renkli şey görür.
Hangi restoranları sayarsınız?
Kahvaltıda Silver Lake'deki Stella. Fransız kafesi Figaro. Balık için The Hungry Cat, organik yiyecekler için de Venice'deki Gjelina.
Kültürel faaliyetlerde öne çıkanlar?
Las Feliz'deki eski Vista sinema salonu. Getty Museum. Griffith Observatory'yi de es geçmeyin. Açıkhava konseri içinse The Hollywood Bowl ve Greek Theater.
Ne taraf daha derinlemesine keşfe değer?
Küçük dükkanları ve restoranlarıyla Silver Lake çok kreatif bir bölge; biricik. Downtown eskiyle yeniyi harmanlayıp bol seçenek sunuyor. Melrose Avenue ve Third Street de çok keşiflik.
Güneş parlıyorsa nereyi önerirsiniz?
Venice Beach veya Malibu Zuma Beach. Ya da arabayla Mulholland Drive'ı takip ederek manzaranın tadı çıkarılabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA