Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

En şenlikli pazarlar

Avrupa'da kasım sonu ve aralık ayı demek, en çok Noel çarşıları demek. Kılık kıyafetten komikliğe, incik boncuktan ev eşyasına türlü çeşit bulabileceğiniz bu Christmas pazarları, mide fesadına uğratacak kadar çok atıştırma fırsatı da veriyor. İşte Avrupa'nın en renklileri ve Berlin'in en neşe vaat edeni...

Dünyada gidecek çok fazla yer var. O yüzden tekrar tekrar aynı adreslere gitmektense; bilmediği diyarlara uzanmak istiyor insan. Mümkün mertebe farklı şehirler, kasabalar görmek, aşina olmadığı kültürler tanımak... Ama bazı istisnalar var işte. Kimi yerlere, yılın tam da o aynı vaktinde gitmek, kendini tekrar etmek pahasına iyi geliyor. Yaz-deniz-güneş tatilini hep Ege'de yapsam, her yaz üç, beş değil 365 kere Ege'de girsem mesela suya, yine bıkmam, yine bıkmam! Yılbaşı ya da yılsonunda Avrupa'da, hele Berlin'de olmak da öyle. Berlin'in 'Christmas Markt'ları o kadar renkli, öylesine albenili ki; ye, iç, dön, dolaş, bozuk paraya onu bunu al ve her gün bir başkasında kaybol dur! Geçtiğimiz iki seneyle de Berlin'de vedalaştık. Bu yılsonu yine orda olmaya niyetliyiz. Peş peşe üçüncü defa yine kendimizi tekrar mı edeceğiz? Niye peki? Çünkü 'Jandarma' hayat kurtarıyor!

BERLİN'DE 60 TANE VAR
Üç, beş, sekiz değil. Berlin'de yaklaşık 60 tane Christmas çarşısı kuruluyor kasım sonu başlayarak, aralık ayı boyunca. 125 çeşit hardaldan yün eldivene, kürkten tornavida/pense/testere şeklinde çikolataya, ufak tefek sanat/zanaat işlerinden ayaküstü votka-havyara, akla gelebilecek bütün kışlık ihtiyaçlarla buluşuluyor pazarlarda! Ortak yönleri çok: Son derece renkli, şenlikli bir ortam evvela... Masalsı. Fotojenik. Epey bir cümbüş şamata dönüyor. Yer gök ızgara sosis, sıcak şarap, karamelize fındık-fıstık, dolayısıyla da pek bir nefis kokuyor. Ayrıldıkları noktalar da yok değil tabii: Kimi daha harcıâlem, kimi daha havalı... Geleneksel ya da modern... Düzenlemesi ferah ya da sıkışık... Taşralı ya da şehirli... Yeme içmede coşan ya da ancak kazıntıyı bastıran... Bazısı halk işi, bazısı bayağı sosyetik... Alexanderplatz'daki mütevazı ama en sempatiklerden. Buz pisti, gökkuşağını aratmayan dönme dolap, midillilere binen çocuklar pek Instagram'lık... Yeri merkezi, tezgâhlar zengin, sosisçiler iyi (23 Kasım-27 Aralık)... Postdamer Platz'daki pazarda kar-kış oyunları epey rağbet görüyor. Alışveriş yelpazesi pek geniş değil ama etraf canlı, heyecanlı (23 Kasım-26 Aralık)... Rotes Rathaus'takinin standları eski tatlı kurabiye evler gibi tasarlanmış, şirin duruyor. Çocuklara midilli atraksiyonu burada da mümkün (23 Kasım-28 Aralık). Opernpalais'teki sanat-zanaat ağırlıklı. Karamelize badem-cevizleri leziz, punch'ları pişman etmiyor (23 Kasım-26 Aralık). Prenzlauer Berg'deki de kuytuda kalıyor ve atmosferli. Çok büyük olmadığı için beklentiyi aşağıda tutmakta fayda var yalnız (23 Kasım-21 Aralık). Böyle uzar gider bu liste, duralım. Ve gelelim Berlin'in favori Christmas çarşısına. '

JANDARMA'NIN YERİ AYRI
Bir numarada Gendarmenmarkt var. Bizi iki yıldır mahcup etmediği için subjektif ama öbür taraftan gayet de objektif açıdan! Açık ara en güzel, en şık pazar bu. Lokasyondan yana çok şanslı bir kere; katedrallerin gölgesinde mükemmel duruyor. Gündüz ayrı cazibeli, gece ayrı büyüleyici... Alışverişçiler yaşadı; sadece ıvır zıvır döküntü değil gayet düzgün ürünler de bulunuyor. Sanatsal işler, takılar, kaşmirler... Yeme içme seçeneğiyse sonsuz; şöhretli restoranların çadırları ile gurme lokmalar eksik değil. Gelelim en can alıcı noktaya: 23 Kasım'da kurulan Gendarmenmarkt, 31 Aralık'ta da açık. Yılbaşı gecesi müzik yapanlar, çevrede sürüyle matrak tip, dahası tahayyül/tasavvur edemeyeceğiniz kadar nefes kesici bir havaifişek gösterisi oluyor. Aman Allahım, başımızdan aşağı nur yağıyor! Işıklar sel oluyor, tepemize tonlarca mücevher düşüyor sanki, bitmiyor... Yılbaşı gecesi genellikle sorundur; hele yurtdışında iyice pahalıya patlar. Gendarmenmarkt, sokakta çok tatlı bir gece geçirmenin ideal adresi. 'Jandarma' resmen hayat kurtarıyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA