Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Tatilde yemek mi ağır basar, kültür mü?

Tatildeki öncelikleriniz neler? 'Normal' Türk'ün sıralaması güzel hava, düzgün hizmet ve iyi yemekle başlıyor. Kültürel zenginlik talebi, bunların yanında gölgede kalıyor. Ve 'her şey dahil'i dünyada en çok bizimkiler seviyor!

Tatilinizi rezil de vezir de eden hangisi? Yemeklerin lezzeti? Odanın temizliği? Havanın durumu? Öncelik sıralamanız nasıl ilerliyor? En olmazsa olmazınız hangisi? Kültürel zenginlik? Eğlence? Alışveriş? Seyahat arama sitesi momondo araştırmış. 'Ortalama' Türklerin hava durumuyla derdi olduğu çıkıyor bir kere ortaya: Havanın güzel olması, tatilin iyi geçmesinde en büyük etken. Yüzde 32 bu kafada. "Hava güzel olmazsa tatilin keyfini çıkaramam" deniyor. Yüzde 31, "Kalacağım şehrin rahatlamamı sağlayacak güzel imkânları olması önceliğimdir" diyor. Fazla açık uçlu ama bu; acaba tam olarak neleri kastediyor? Kaldığı otelin, gittiği restoranların, kullandığı seyahat acentesinin hizmet kalitesinin, tatlı bir tatil için çok mühim olduğunu düşünenler, yüzde 30. Araştırmanın yapıldığı 15 ülke arasında iyi servise en çok önem veren biziz. Tatilin 'her şey dahil' formatında olmasını şart koşanlar yine yüzde 30. 15 ülke arasında 'her şey dahil'e en bayılan da biziz. Tembel miyiz neyiz!

ÖNCE MİDEMİZ
Bu dört öncelikten sonra, aslında belki de birinci sırada olması gereken geliyor: Beraber seyahat ettiğimiz insanlarla iyi vakit geçirebiliyor olmak. Kimle çıktıysanız tatile, tekrar çıkar mısınız onunla? İşte bütün mesele... "İyi yemek eşittir iyi tatil" diyenlerin oranı yüzde 26. Şehrin kültürel zenginliğini, birikimini önemseyenlerin oranı altı puan geride. Ruhumuz ve zihnimizden önce midemizi tatmin derdindeyiz belli ki. Tatilde alışverişin hâlâ kıymeti var mı? Tek bavulla çıkılıp eve üç bavulla dönülen zamanlar çoktan geçmedi mi? Erkeklerin yüzde 9'u, kadınlarınsa yüzde 12'si alışveriş imkânları kısıtlı şehirlere gitmek istemiyor. Gece hayatı ise erkeklerden soruluyor daha çok. İyi parti imkânları erkeklerin yüzde 11, kadınların ise yüzde 6'sı için şart. Erkekler, yeni insanlarla tanışmaya da kadınlardan yüzde 4 oranında daha yatkın. Erkekler, kadınlardan daha mı çok eğleniyor yani tatilde? Buna dayanamayız!

ANKARA'YA EN ÇOK NEREDEN TURİST GELİYOR?
Ankara, esas olarak turizmle anılan bir şehir değil. Ama onun da bazı beklentileri vardır elbette! Divan Çukurhan'ın Müdürü Sylwia Dal anlatmış; Ankara'ya en çok Amerikalı turist geliyormuş. Tarihi Ankara Kalesi'nin mutlaka görülmesi gerektiğini söylüyor Dal. Zaten turistlerin en çok ilgisini çekenlerden biri, bu kalenin de içinde olduğu Ulus semtinin tarihi dokusunun korunmasıymış. Divan Çukurhan'ın mistik havası da bu yüzden cazip geliyormuş. 2015 turizm açısından pek bereketli bir yıl değildi malum. 2016'da beklenti daha yüksek elbette ama istatistikler, otel rezervasyonlarında geçen yıla oranla düşüş olduğunu söylüyormuş maalesef. Umarız yanılıyordur istatistikler.

UKRAYNA MERAKI
Yeni yıla nerede girdiniz? Evde televizyon karşısında? Eş dost partisinde? Bodrum'da? Kapadokya'da? Kartalkaya'da? Süslü püslü bir Avrupa şehrinde? Egzotik diyarlarda? Yılın son haftalarında öğrenip de çok şaşırdığımız şeylerden biri, Ukrayna merakıydı. Seyahat arama sitesi momondo, bu defa da 'Türkler yeni yıla nerede girmek istiyor?'u kurcalamış. Sonuç şöyle: Yurt içinde en çok uçuş araması yapılan destinasyon İstanbul, yurtdışındaysa Kiev! Yılbaşına Ukrayna'da girmek istermiş meğer millet, Kiev'de... İkinci sırada Kıbrıs var, üç numaradaysa Berlin. Dördüncü, Belgrad. Amsterdam ise geçen Kurban Bayramı'nda Türklerin favorisi olmasına rağmen, yeni yılı karşılamak için ancak beşinci tercih. İlk beşliyi Roma, Paris ve Viyana takip ediyor. Dokuzuncu sırada Dubai var; listenin Arap Yarımadası'ndan tek elemanı. Ve 10 numara: Lviv. Allah Allah! Yine Ukrayna! Londra'nın, Barselona'nın, Moskova'nın adının geçmediği bir listeye Lviv'in girebilmesi... Ukrayna'nın ilk 10'a iki şehir birden sokabilen tek ülke olması... İlginç doğrusu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA