Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Geçen hafta Berlin sokaklarında

Yılbaşında İstanbul karlar altındayken, Berlin'de insanın canını yakan bir soğuk vardı. Ama sıfır kar! İnsan yapımı sahte kardan sokak tezgâhlarına, havai fişek cümbüşünden 9. Senfoni'ye, işte geçen haftaki Berlin'den birkaç sahne...

Yılbaşında Berlin'e gidip de İstanbul'u kıskanacağım hiç aklıma gelmezdi. Yola çıktığımız gün kar bastırdığı haberi geldiyse de önce pek ciddiye almadık. İstanbul'un karından ne olacaktı? Sefası, cefasının yanına yaklaşamazdı: Üç beş atıştırıp tutmazdı bile; olan trafiğe ve 15 dakikalık mesafeyi dört saatte alan İstanbullulara olurdu. Eşin dostun bu sefer çok yağdığına dair sözlerini de takmadık. Ta ki Instagram'daki fotoğrafları görene kadar! İstanbul sahiden de karlar altında kalmıştı. Tam da yılbaşında! Pofuduktu, bir karıştı, 40 yılda bir denk geleceği kadar bol ve çok fotojenikti. Berlin ise can acıtan ölçüde soğuktu ama bunun karşılığında sıfır kar! Yüzümüz haşlanıyor, açıkta kalan gözlerimiz ağlar gibi yaşarıyor, çenemiz kilitlenip dilimiz dolaşıyor, bir an dışarı çıkarsak ellerimiz uyuşuyor ama işte donduğumuza değmiyordu. Orada olduğumuz beş gün boyunca İstanbul'da hep kar vardı, Berlin'de siftah bile yoktu. Yılbaşında kar efekti olsun diye ayın 31'inde sokaklara, bazı mekânların içine sahte kar serpiştirdiler. Bastığımız yer beyaz mıydı, beyazdı! Naylon kar!

SULTANAHMET CAMİİ BERLİN'DE!

Soğuk, İstanbul'da olsak evden burnumuzu çıkarmayıp sadece çay içeceğimiz ölçüdeydi ama Berlinliler sokaktaydı maşaallah. Christmas çarşıları yine çok renkli, çok şenlikliydi. Tezgâhlarda bir sürü kurcalamalık şey vardı. Sıcak sosis ve sıcak şarap, hayatı katlanılır kılıyordu. Türklerin açtığı tezgâhlar da her zamanki gibi ilginçti. Salepçi "Sahlep" yazmıştı, "Hot Special Ottoman drink" diyordu, "The most healties drink in winter !" diye de yazmıştı ama bunca tashih, salep satmasına mani değildi! Giresunlu Aysel hanımın Türk mutfağından çeşit çeşit sulu yemek sergilediği tezgâhının fonundaysa Sultanahmet Camii, Kız Kulesi, Galata Kulesi göze çarpıyordu. Türkiye, İstanbul'uyla, Anadolu'suyla, komple Berlin'deydi.

HAVAİ FİŞEK ENFLASYONU

Yılbaşı gecesi yine dört bir yanda havai fişekler patladı. Sokaklar, insanın tepesinde, dibinde patlayan çatapatlarla biraz da terörize ediciydi ama Gendarmenmarkt'taki 10 dakikalık şölen de göz alıcıydı doğrusu. Christmas çarşılarının en büyük ve en 'Nişantaş'lısı bu Gendarmenmarkt'ta kurulan. Gün içinde ve akşam boyu konserler oluyor, 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan 10 dakika boyunca da Konzerthaus'un üstünde deli bir havai fişek cümbüşü. Her yıl bu böyle. Hayatımda gördüğüm en ama en görkemli ışık seli bu. Yine öyleydi. Kitsch'e göz kırpan şarkılar da oluyor önce, evet ama yeni yıla Carmen ve 9. Senfoni'yle ve o ışık cümbüşüyle girmek de hiç fena değil hani. Hepimize bol ışıklı bir yıl olsun. Haftaya sergiler ve alışveriş tüyolarıyla buluşalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA