Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Carpaccio'nun Japoncası: Bonfile tataki

Tataki metodunda et veya balık çok yüksek ateşte kısa sürede mühürlendikten sonra pişirme işlemi durdurulup ince dilimler halinde kesilir. Kesilen dilimler narenciye ve soya sos karışımıyla hazırlanmış bir sosla servis edilir. İşte bir Uzakdoğu lezzeti: Beef yani bonfile tataki

Herhalde en çok ucuza yenen Asya yemeklerini özlüyorum İstanbul'da. İyi yapan birkaç restoran yok değil. Ancak fiyatlar almış başını gitmiş. Dolayısıyla her canın istediğinde gidip yiyemiyorsun cümbür cemaat. Evde yaptığımda ise tek başıma yemek keyif vermediğinden alıyorum telefonu elime ve arıyorum yakın dostlarımı bir bir ya da aranan adam ben oluyorum kimi zaman... Durum her nasıl olursa olsun onların sohbetleri eşliğinde uzun saatlere yayılarak yenilen yemeğin hazzını ise başka hiçbir şeyden alamıyorum.

DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ


Geçen günlerde sevgili Uğur Alkapar tarafından, Evren ve Onur'un Gümüşsuyu'ndaki evlerinde oldukça keyifli bir masa kuruldu tam da bu şekilde... Ancak bu sefer toplanma amacımız Asya yemeklerini paylaşacak birilerini aramam değil, çok yakın zamanda tesadüf eseri tanışıp, sanki yıllardır arkadaşmış gibi bir bağ kurduğumuz Aylin Aslım'ın gecikmeli kutlanacak doğum günü partisiydi. Gecikmeli olma sebebi ise kısa süre sonra vizyona girecek olan Bir Acayip Soygun: Adana İşi filminde Aylin'in kötü kadın başrolünü canlandırıyor olmasıydı. Erkan Can, Ceyda Ateş, Murat Akkoyunlu ve Füsun Demirel gibi ünlü oyuncuların rol aldığı filmin vizyona girmesini ben de sizler gibi merakla bekliyorum. Her ne kadar adım davetliler listesinde olsa da mutlaka leziz bir sürpriz beklentisi yaratıyorum dostlarımın akıllarında. Hal böyle olunca açıyorum eski tarifleri, başlıyorum içlerinden tek tek en sevdiklerimi seçmeye... Aylin Aslım'ın steak tartar ve carpaccio'ya olan yakınlığını bildiğim için, benzer teknikler ile hazırlanan Japon başlangıcı bonfile tataki'yi hazırladım o gecenin davetlileri için.

BONFİLENİN EN LEZZETLİ HALİ

TATAKİ:

Et veya balık çok yüksek ateşte kısa sürede mühürlendikten sonra pişirme işlemi durdurulup ince dilimler halinde kesilir. Kesilen dilimler narenciye ve soya sos karışımıyla hazırlanmış bir sosla servis edilir.

MALZEMELER:

250 gr bonfile
5 gr tuz
5 gr taze çekilmiş karabiber
15 ml susam yağı
Yarım diş sarımsak
7 gr taze zencefil
2 orta boy kırmızı soğan
50 ml soya sos
10 gr toz şeker

MARİNASYON İÇİN:

4 lt su
110 gr tuz
100 gr bal
6 defne yaprağı
2 baş sarımsak (soyulmuş ve ezilmiş)
15 gr tane karabiber
10 gr zencefil
30 gr taze kekik
15 gr adaçayı
50 ml soya sos

PONZU SOS İÇİN:

60 ml soya sos
1 kaşık pirinç sirkesi
1 kaşık mirin (tatlı pirinç şarabı)
Yarım limon suyu
Yarım portakal suyu

DEKOR VE LEZZET İÇİN:

10 gr taze soğan
5 gr kavrulmuş susam
Minik yeşillikler
Taze kişniş

YAPILIŞI:

Marinasyon malzemelerini orta kısık ateşte ocağa koyun ve biraz ısındıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra suyu 2 litrelik iki eşit parçaya bölün. Temizlenmiş bonfileyi parçalamadan, bütün olarak 2 litrelik suyun içine yerleştirip dolapta 24 saat bekletin. Suyun diğer yarısını eti mühürledikten sonra pişirme işlemini durdurmak için kullanacağız. Dolapta muhafaza edin. Eti susam yağı ile fırçalayın ve her tarafını cömertçe tuz ve taze çekilmiş karabiber ile lezzetlendirin. Çok sıcak teflon tavada hızlı bir şekilde etin her yerini mühürleyin. Dışında güzel bir karamelizasyon elde etmeliyiz. Ve bu işlem oldukça hızlı yapılmalı, böylece etin dışı pişerken içi hale çiğ kalmalı. Daha sonra eti tavadan alıp geceden hazırladığımız soğuk suyun içine atarak pişirme işlemini durdurun. 10 dakika sonra sudan çıkarıp, iyice kuruladıktan sonra servis saatine kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Karamelize soğan yapmak için tavaya çok az susam yağı koyup sarımsak ve rendelenmiş zencefili hızlıca soteleyip, ince doğranmış kırmızı soğanları da tavaya ekleyerek sotelemeye başlayın. Tuz, karabiber ve şeker ekleyip beş dakika daha soteledikten sonra soya sosu ekleyip sos çekene kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Ponzu sos için bütün malzemeleri karıştırıp kısık ateşte ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın. Etleri kestikten sonra servis etmeden önce üzerinde Deniz gezdirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA