Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Ev yapımı çikolatayla bayram ziyareti

Malum haftaya bayram. Şimdi şeker, çikolata zamanı. Büyüklerin elleri öpülmeye gidilecek, bir acı kahve içilip iki lafın beli kırılacak. Ancak eli boş gitmek olmaz! Benim önerim ise, çok kısa sürede hazırlanacak birbirinden farklı lezzette ev yapımı çikolata ve trüfler

Çikolataya olan zaafımı aralık ayında yazdığım bir yazıyla tescillemiştim. Aromasını, Avrupa'ya olan yolculuğunu ve tüm diğer faydalarını da en ince detaylarıyla ballandıra ballandıra anlatırken, dayanamayıp hatırı sayılır oranda çikolatayı da mideye indirmeyi ihmal etmemiştim. Bu sefer temkinliyim! Sadece minik bir ısırıkla yazıyı tamamlayacağım. Zaten artık aramızdaki bu samimiyete de yavaş yavaş dur demenin vakti geldi. Yoksa sevgili patronum Şengül Balıksırtı ve sayfa komşum Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez ile aramızdaki samimiyet zedelenecek. Ee, hatır için çiğ tavuk yenileceğini söyleyen bir kültürde yetişmişken, çok kıymetli iki dost hatırı için çikolataya hayır diyememek olmaz! Masum değil miydi yahu bu çikolata? Aslında masum! Ancak doğru porsiyonlarda ve kakao yağı yüksek olanını tüketirsen! Geçtiğimiz günlerde Şengül Hanım ile Selahattin'in Nişantaşı'ndaki yeni ofisine hayırlı olsuna gittik. Sohbet dönüp dolaşıp pek tabii benim kurtulmak istediğim kilolarıma geldi. Onlar benden hevesli benim beslenme alışkanlığımı değiştirmeye. Aslına bakarsanız ben de hevesliyim ama zorlu bir maraton olacağı için, öyle bir motivasyona henüz sahip değilim. Haftaya düşünüp taşınıp Selahattin'e yeniden uğrayacağım. Bakalım bir mutfak şefinin bir diyetisyen ile imtihanından ne komediler, ne dramlar çıkacak!

YARIM SAATTE GÖNÜLLERİ FETHEDİN

Gel gelelim çikolataya... Malum haftaya bayram. Büyüklerin elleri öpülmeye gidilecek, bir acı kahve içilip iki lafın beli kırılacak. Ancak eli boş gitmek olmaz! Benim önerim, çok kısa sürede hazırlanacak birbirinden farklı lezzette ev yapımı çikolata ve trüfler (çikolata truffle) ile ziyarete gitmek. Çünkü mutfağa girip yapacağınız çikolata eritip yeniden dondurma işi, ziyarete gideceğiniz büyüklerinizi fazlasıyla mutlu edebilir. Hatta bundan sonraki tüm bayramlarda da herkese sizin kendi yaptığınız çikolatalarınızın ne kadar muhteşem olduğunu, damaklarda iz bıraktığını anlatıp dururlar. Hem de tüm bu ödülleri sadece yarım saat mutfakta kalarak alabilirsiniz. Üstelik kendi damak tadınıza göre de şekillendirmek serbest. Profesyonel çikolata yapımı ile ilgili bilinmesi gereken bazı altın kurallar pek tabii var! Çikolatayı belli sıcaklıklara kadar ısıtıp eritirken, içindeki kakao yağı zarar görmeden belli derecelere kadar da soğutmak gerekiyor. Ancak bugünkü tariflerimizi bunlara pek dikkat etmeden hazırlayacağız. İlerleyen zamanlarda daha butik çikolatalar yapmayı anlatırken mutlaka değineceğim bu hususlara. Şimdi vakit, eğlence vakti! Radyoda sevdiğiniz bir müzik kanalını açıp, girin mutfağa! Müziğin yarattığı motivasyon çikolatanın eşsiz kokusu ve ipeksi kıvamı ile karışınca, neler yaptığınıza siz bile inanamayacaksınız. İster büyük ziyaretlerine giderken yanınızda götürün, ister evinize gelen misafirlerinize ikram edin, bu çikolatalar ile beğeni toplayacağınız garanti! Yiyenlerin yüzlerindeki sevinç ve mutluluk, sizin haklı gururunuz ile birleşip huzur dolu bir bayram yaşamanıza vesile olsun. Şimdiden herkese mutlu bayramlar.

SÜTLÜ ÇİKOLATA VE BADEMLİ MİNİ ÇITIR GOFRET

MALZEMELER
150 gr şeker
50 ml su
40 gr file badem
375 gr sütlü çikolata
50 gr mısır gevreği

YAPILIŞI
Şeker ve suyu karıştırıp bir şurup hazırlayın. File bademleri de içine atıp iyice karıştırdıktan sonra yağlı kağıt üzerinde önceden ısıtılmış 190 derece fırında, sık sık kontrol ederek karamelize edin. Hazır olduktan sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çikolatayı ve kremayı eşit sıcaklıklara getirip karıştırın. Bademler soğuduktan sonra mısır gevrekleri ile karıştırıp çikolataya ekleyin. Birer tatlı kaşığı karışımı alıp yağlı kağıt üzerinde oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Sabit bir görünüm aldıktan sonra dolaba alabilirsiniz.

BİTTER TRÜF

MALZEMELER
300 gr bitter çikolata
!50 gr krema Süslemek için
Doğranmış kuru çilek
Turunç reçeli, ince doğranmış
Kakao
Rende çikolata
Hindistan cevizi
File fıstık
Krokan

YAPILIŞI
Kremayı ısıtın. İnce doğranmış bitter çikolatanın üzerine döküp, tel çırpıcı veya spatula yardımı ile pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın ve halen şekil verebileceğiniz yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar (minimum bir saat) dolapta bekletin. Dolaptan çıkardıktan sonra küçük çay kaşığı yardımıyla aldığınız karışımı önce istediğiniz büyüklükte porsiyonlayın. Daha sonra elinizde yuvarlayıp, yukarıda süslemek için vermiş olduğum malzemeler ile kaplayabilirsiniz.

BEYAZ ÇİKOLATALI TRÜF

MALZEMELER
225 gr beyaz çikolata
80 gr krema Süslemek için
Doğranmış kuru çilek
Turunç reçeli, ince doğranmış
Rende çikolata
Hindistan cevizi
File fıstık
Krokan

YAPILIŞI
Kremayı ısıtın. İnce doğranmış beyaz çikolatanın üzerine döküp, tel çırpıcı veya spatula yardımı ile pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın ve halen şekil verebileceğiniz yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar (minimum 1 saat) dolapta bekletin. Dolaptan çıkardıktan sonra küçük çay kaşığı yardımıyla aldığınız karışımı önce istediğiniz büyüklükte porsiyonlayın. Daha sonra elinizde yuvarlayıp, yukarıdaki listede dekore etmek için vermiş olduğum malzemeler ile kaplayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA