Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Alev, duman gürültü ve lezzet

Bizim 'ocak başı' pişirip, servis etme tekniğine oldukça yakın olan teppanyaki yemeklerin lezzeti kadar hazırlayan şefin kıvrak zekası, doğaçlama esprileri, el becerisi yani kısacası şovun tamamı büyük öneme sahip

Her mevsimi ayrı seviyorum ve hepsinin farklı güzelliği var kesin! Ama itiraf edeyim eylül geldiği için, içim biraz buruk! Keşke yaz geç geldiği gibi biraz olsun geç gitse! Böylelikle bu sene küçük kaçamaklarla değerlendirebildiğim ve ne hikmetse bir türlü doyamadığım yaza birkaç minik gezi daha sığdırabilirim belki, kim bilir! Neyse, bu hafta o kaçamaklardan sonuncusuna doğru giderken pek de heyecanlı olmadığımı biliyordum. İstikamet Antalya idi.

MUAZZAM LEZZETTE YEMEKLER
Bir arkadaşımın yaptırdığı rezervasyon üzerine dünya liderlerinin G20 zirvesi sebebiyle buluşacakları otellerden en önemlisine gitmek üzere atladık uçağa ve hafta sonunu değerlendirmek için düştük yollara. Meğerse heyecansız olmakla ne kadar da yanılmışım! Bugüne kadar gitmekten çekindiğim ve hatta gidelim diyenlere burun kıvırdığım her şey dahil konsept, beni sarf ettiğim her bir kelime için bin pişman etmeye yetti. Belek'te kurulmuş Regnum Carya Golf&Spa Resort yaşadığım en güzel tatillerden birine imza attı geçtiğimiz hafta sonu! İlk gece Teppanyaki restoranda rezervasyonumuz var... Uzun süredir ağız tadıyla Japon yemekleri yememiştim. Dolayısıyla merakla oturdum masanın başına. Şef gelip kendini tanıttı ve şov başladı. Demir saç anlamına gelen 'teppan' ve ızgara anlamına gelen 'yaki' kelimelerinin birleşiminden adını alan teknik, bol alev, duman ve gürültü içeriyor. Ancak hem leziz hem de oldukça keyifli. Adeta eski dönem ortaoyunu izliyor gibisiniz. Yüksek sıcaklıklarda kısa sürede hazırlanan muazzam lezzette yemekler servis ediliyor. İşin şov kısmına gelince... En popüler numaralar pek tabii şef tarafından havaya atılıp tutulan kap kaçak, elindeki spatulada sektirdiği yumurtayı şapkasıyla yakalayabilme ve sonrasında tekrar havaya fırlatılıp spatulayla kırılan yumurta ile teppan üzerine yazılar yazma, büyük alevler çıkardıktan sonra tezgahına koyduğu soğan halkalarını alev fışkırtan volkanlara dönüştürme ve daha nicesi... Aman ha! Bugün sizlerle paylaşacağım tarif için evinizde teppanyaki pişirme tekniklerinin yanarlı dönerli ve alevli metodlarını denemeyin! Sıcak bir teflon tava işimizi görmek için fazlasıyla yeterli olacak.

TESADÜFÜN BÖYLESİ
İskelede bembeyaz tüller ile çevrili pavillon adı verilen localarda uzanmış o günkü köşemi okurken, otel yetkilileri ile küçük bir sohbete dalıyoruz. Konuya pikan cevizi ile ilgili yazımı okuduklarından bahsederek başlıyorlar. Tarihte yapılmış ilk golf sopalarının pikan cevizi ağacından yapıldığını ve pikan cevizinin 'Carya Illinoinensis' familyasından gelen bir ceviz ağacı olduğu için golf kulüplerine de bu sebeple carya adını koyduklarını söylüyorlür. Hatta pikan cevizi desenleri otelde birçok yerde de kullanılmış. Tesadüfün böylesi!

Teppanyaki bonfile


Malzemeler:
250 gr bonfile
5 gr tuz
5 gr taze çekilmiş
karabiber
15 ml susam yağı
100 ml soya sos
15 gr tereyağ

Salata Sosu:
60 ml soya sos
1 kaşık pirinç sirkesi
1 kaşık mirin (tatlı pirinç şarabı)
1 kaşık susam yağı
Yarım limon suyu
Yarım portakal suyu

Dekor ve lezzet için:
10 gr taze frenk soğanı, ince doğranmış
5 gr kavrulmuş susam
Minik yeşillikler

Yapılışı:
Eti susam yağı ile fırçalayın ve her tarafını cömertçe tuz ve taze çekilmiş karabiber ile lezzetlendirin. Çok sıcak teflon tavada hızlı bir şekilde etin her yerini mühürleyin. Dışında güzel bir karamelizasyon elde etmeliyiz. Ve bu işlem oldukça hızlı yapılmalı, böylece etin dışı pişerken içi hala orta çiğlikte kalmalı. (eğer çok pişmiş et seviyorsanız, etinizi mühürledikten sonra beş dakika da 180 derece fırında pişirmeye devam edebilirsiniz.) Daha sonra eti tavadan alıp kesme tahtası üzerinde küplere bölün. Eti pişirdiğiniz tavadaki fazla yağı süzdürüp içine soya sosu ekleyin ve hafif kıvam aldıktan sonra altını kısıp tereyağı ekleyin. Tahta kaşık yardımıyla yağı iyice erittikten sonra eti tekrar tavaya atıp sosun içinde bir dakika daha pişirmeye devam edin. Ve üzerine ince doğranmış frenk soğanı ve kavrulmuş susam koyarak servis edin.

Salata sosu:
Bütün malzemeleri karıştırıp en son susam yağını ekleyip karıştırın. Minik yeşilliklerinizi yeterli sos ile karıştırıp etin yanında servis edin.



Fotoğraf: Yağmur DİNÇ

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA