Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Bayram sofranız şen olsun

Ortadoğu coğrafyasında bayram seyran deyince masanın baş köşesini kapan ve herkes tarafından da yüksek beğeniyle tüketilen baklava, kadayıf ve benzeri tüm ballı tatlıları unutun! Bu bayram onların yerine nispeten daha hafif iki farklı tatlı önereceğim size. Emin olun misafirleriniz de bu tatlıları, en az baklava kadar sevecek ve yerken nasıl yaptığınız ile alakalı tüm püf noktaları soracak

Bir taşla iki kuş! Hem meyveli ve daha hafif tatlılar servis ederek misafirlerinize farklı bir bayram ziyareti yaşatmak, hem de aslında zor gibi görünse de oldukça kolay olan bu Avrupa tatlılarıyla onların beğenisini kazanmak. Kim istemez ki! Bugün paylaşacağım tariflerin biri İngiltere, diğeri ise Fransız topraklarından çıkma. Öncelikle crumble'dan (kırıntı turta) başlamak istiyorum. İngilizce anlamı ufalamak veya kırıntı olan bu sözcüğün pastacılık lugatına girişi 2. Dünya Savaşı sırasında uygulanan karneli alışveriş sebebiyle olmuş. Anlayacağınız malzemesizlikten ortaya çıkmış bu enfes tatlı! Turta yapmak için yetersiz gelen malzemeler, iç harcı olarak kullanılan meyveli karışımın üzerine ufalandıktan sonra fırında pişirilerek, turta kadar düzgün olmayan ancak mükemmel lezzette tatlılar oluşturulmasına sebep olmuş. Kullanılan meyveler elma, armut, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz, şeftali gibi çeşitlense de, ben genelde hazırlarken birkaçını karıştırmayı seviyorum. Bugün tarifini paylaşacağım elma ve turna yemişli kırıntı turtada da durum aynen bu şekilde! Orjinal tarifler un, tereyağ, yulaf, toz badem, şeker gibi malzeme kombinasyonlarından oluşsa da, bu süreci hızlandırmak ve daha çıtır bir kırıntı oluşturabilmek adına mısır gevreği veya dilediğiniz bisküvi ve kurabiyeyi kullanabilirsiniz. Dilerseniz en son üzerine karamelize olması için biraz da esmer şeker serpin. Gelelim diğer tatlımıza... Milföy tatlısı sanırım ömrümün sonuna kadar en sevdiğim tatlılardan biri olarak kalacak! Uzun bir süre önce aile yadigarı çilekli milföy tarifi paylaşmıştım köşemde... Daha önceki yazılarımdan hatırlarsınız, çocukluğumdan hafızamda kalan, kitaplığın en üst rafında saklanan, üzeri mavi- beyaz pöti kareli, annemin mutfak sırlarını yazdığı defter, kitap odasını düzenlerken elime geçmişti. Okurken hafızamda bir dolu anıyı da beraberinde canlandıran bu tariflerden biri de çilekli milföy pasta tarifiydi. Annemin hangisini daha çok sevdiğime karar veremediğim tarifleri arasında çilekli milföyün benim için ayrı bir yeri vardı. Bugün klasik çilekli milföy yerine size, Amerika'da da sıkça kullandığım 'turna yemişi'ni de işin içine kattığım, değişik ve modernize bir 'turna yemişli milföy pasta' tarifi vereceğim.

TURNA YEMİŞLİ MİLFÖY

1 paket donuk milföy hamuru
Pastacı Kreması
5 adet yumurta sarısı
125 gr toz şeker
30 gr un
30 gr nişasta
1 çubuk vanilya
500 ml süt
20 gr tereyağ

Lezzetlendirmek için:
150 gr cranberry (turna yemişi)
1 bardak Turna Yemişi Suyu
2 kaşık pudra şekeri

Turna yemişlerini doğrayın ve bir kaseye alın. Üzerlerine şekeri serpin ve meyve suyunu da ekledikten sonra yaklaşık yarım saat bekleyin. Daha sonra orta kısık ateşte ocağa koyup 10 dakika pişirin. Yapılışı: Çubuk vanilyayı sütün içine ekleyin ve kısık ateşte ısıtın. Yumurta sarılarını ve şekeri çırpın, homojen bir karışım elde edince unu ve nişastayı üzerine eleyin ve karıştırmaya devam edin. Yavaş yavaş karıştırırken sütün yarısını yumurta karışımına ekleyin ve iyice karıştıktan sonra kalan yarıyı da ekleyip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Muhallebi kıvamına geldikten sonra tereyağı ekleyip karıştırarak soğutun ve soğuduktan sonra sıkma torbasına alabilirsiniz. Küçük kareler halindeki hamurları dondurucudan çıkarır çıkarmaz, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin. Sğuduktan sonra, pastacı kremasını aralara dolgu olarak kullanın ve hazırladığınız turna yemişi sosunu ve meyvelerini de kullanarak lezzetlendirebilirsiniz.

ELMA VE TURNA YEMİŞLİ CRUMBLE

Üst kırıntısı için:
150 gr un
1 paket şekerli vanilin
1 tutam tuz
1 tutam toz tarçın
1 tutam toz zencefil
100 gr tereyağı (küp kesilmiş ve soğuk)
20 gr esmer şeker
50 gr beyaz toz şeker

Bütün kuru malzemeleri karıştırın ve en son tereyağını ekleyin. Karıştırın ama hamur olmadan alıp, tepsilere yayın.

Dolgusu için:
1 kg soyulmuş, 2 cm küpler halinde kesilmiş yeşil elma
75 gr tereyağ (küp kesilmiş)
100 ml ocean spray cranberry suyu (Turna yemişi suyu)
75 gr esmer şeker
75 gr beyaz toz şeker
1 tutam tuz
1 çubuk tarçın
1 çubuk vanilya
Küçük bir parça taze zencefil
350 gr kuru turna yemişi
6 gr mısır nişastası

Orta boy bir tencereyi ısıtıp içine soyulmuş ve küp küp kesilmiş elmaları koyun. Arkasından şeker, tarçın, vanilya ve zencefili ekleyin. Karışım karamelize oluncaya kadar (8-10 dk) bekleyin. Renk almaya başladığında, kuru turna yemişlerini ve turna yemişi suyunu ilave edin. Elmalar yumuşadıktan sonra süzün ve suyunu tekrar ocağa alarak nişasta ile kıvam verin. Daha sonra pişmiş elmaları ve turna yemişlerini fırına girebilecek bir kaba alın. Kırıntı hamurunu ufalayarak üzerine serpiştirin. Önceden 175 C'ye getirdiğiniz fırında 10-12 dakika pişirin. Hâlâ sıcakken servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA