Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Her dönemin tatlısı

Yumurta, süt, krema ve şeker karışımı bir gastronomi harikasıdır creme brulee... Hazırlanması kolay ama pişirmesi zordur. Endişelenmeyin, hazırlayacağınız tatlı en az Paris restoranlarındakiler kadar mükemmel olacak

Bugün ilk kez İspanyol rahibeler tarafından yapıldığı sanılan flan (yumurta, süt, krema ve şeker karışımı) bazlı bir gastronomi harikasını anlatacağım. Yanık krema olarak da bilinen creme brulee 1600'lü yıllarda İngilizler tarafından oldukça popüler bir tatlı iken yıllar geçtikçe bu topraklarda önemini yitirmiş. Dönemin Fransa Kraliçesi Marie Antoniette'in "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözüne tanıklık etmiş ve ihtilal öncesi dönemde, Fransız asil ve burjuva sınıfına da servis edilerek, bu coğrafyada da fazlasıyla popüler olmuştur. Bence halkla asiller arasındaki farkı gözler önüne serecek kanıt niteliğinde bir tatlıdır creme brulee. Belki de, hem adının Fransızca olması hem de tatlıya yeniden can verişleri sebebiyle herkes tatlıya Fransız menşeini kolayca yapıştırmıştır. Britanya topraklarında 'trinity cream' veya ' Cambridge burnt cream' isimleriye çok önceden anılan tatlı, Katolik Hristiyanların dini bayramlar için hazırladıkları ikramlıklara da başka bir coğrafya da 'Crema Catalana' adıyla can bulmuş.

FRANSIZLAR GALİP GELDİ

Peki, sahi hangi millete ait bu tatlı? Tatlının ilk keşfine doğru bir göz atalım dilerseniz. Rivayetler fazla! Ancak her ülkenin eşit şekilde sahip çıkma çabasından Fransızlar galip çıkıyor bu sefer de! 17. yy'da yaşamış ünlü Fransız saray aşçısı François Massialot 1691'de basılan Le Cuisinier Royal et Bourgeois adlı yemek kitabında, klasik ve eski tarifler yerine, dönemin en popüler yemeklerini konu ediyor. Ve yazılı ilk creme brulee tarifine, 1691 yılında Paris'de yayımlanan bu kitapta yani Asil ve Burjuvaların Şefi'nde rastlıyoruz. Bu tatlının atası sayılacak olan karışım custard (kastırd) yani yumurta, şeker, süt ve krema karışımının pişmiş hali. Yapımı çok kolaymış gibi görünse de, kullanılan malzemelerin oldukça narin olması sebebiyle pişirmesi en zor tatlılardan biridir krem brüle. Fazla pişerse kesilmiş süt gibi parça parça bir görüntüye sahip olurken, içindeki hava kabarcıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Az pişeni ise asla kıvam almayacak ve akışkan bir yapıda kalacaktır. Ancak merak etmeyin! Paylaşacağım tarif ve vereceğim tüyolar sayesinde sizler de en az Paris sokaklarındaki restoranlarda servis edilenler kadar mükemmel krem brüleler hazırlayacaksınız

250 ml süt
250 ml krema n 1/2 adet çubuk vanilya
3 yumurta
2 yumurta sarısı
60 gr şeker
50 ml süt üzeri için esmer şeker

Yapılışı:
Krema, süt ve vanilya çubuğunu (ikiye kesildikten sonra içi sıyrılarak alınmış iç ve kabuğu ile birlikte vanilya çubuğunu) tencerede karıştırarak kaynatın. Bu sırada yumurta sarıları, toz şekeri ve 50 ml sütü çırpma teli yardımıyla karıştırın. Hazırladığınız kremalı karışımı yumurta sarılarına yavaş yavaş çırpma teli ile homojen hale getirecek şekilde karıştırarak ekleyin. Daha sonra tel süzgeçten geçirerek süzün. Süzdüğünüz karışımı fırına dayanaklı porselen brüle kaplarına paylaştırarak önceden ısıtılmış 165 derece fırında bain marie (en az yarısına kadar su doldurun) yöntemiyle pişirin. Güveç kaplarınızı tepsiye yerleştirdikten sonra suyu eklerseniz daha kolay olacaktır. Ortalama 30 -35 dakika içinde pişmiş olması gerekir. Pişip pişmediğini anlamak için ise, güveçler sallanarak, sıvı karışımın katılaşıp katılaşmadığı gözlemlenebilir. Fırından çıkardığınız kremaların, hafifçe sallandığında pişmiş ama ortası halen jölemsi bir kıvamda olup olmadığını kontrol edin. Pişen kalıpları suyun içinden çıkarıp hemen soğutmaya alırsanız fazla pişmesini önlemiş olursunuz. Pişirdikten sonra minimum 4 saat dolapta soğutulmuş krem brüle, daha iyi bir kıvamda olacaktır. Servis yapmadan önce krem brulenin üzerine ince bir tabaka esmer şeker serpin. Kremanın üzerini şekerle kapladıktan sonra pürmüz yardımı ile üzerini yakın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA