Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Fransa'yı yöneten İtalyan

13. ve 17. yüzyıl arasında Floransa'da hüküm süren Medici ailesinin son üyesi ve Fransa Kraliçesi idi Catherine de Medici. Tam bir Rönesans kadını olan kraliçe Fransa gastronomisine Fransızlardan daha çok fayda sağladı. En önemli armağanı da makarna idi

Hayatının Fransız sarayına girinceye kadarki kısmı eski Türk filmlerinde görmeye alışık olduğumuz talihsiz olaylarla dolu olsa da, evlilik töreni için geldiği sarayda kendinden günlerce konuşturmayı başarabildi. Çevresindeki sanatçılardan aldığı destek ile dönemin ilk yüksek ökçeli ayakkabılarını giydi ve kısa boylu, zayıf, çelimsiz kız bir anda salına salına yürüdüğü taç yolunda, tüm krallık üzerinde küçümsenemeyecek bir etki bıraktı.

SANAT, MODA VE YEMEK

Eşi II. Henry oldukça güçlü bir kral imajına sahipti. Bu sebeple eşinin krallığı süresince Catherine çok fazla dikkat çekmemek adına hep geri planda kalmayı tercih etti. Ancak sanat, moda ve yemeğe olan tutkusunu hiçbir zaman gizlemedi. Saraya gelirken yanında kendi aşçılarını getirmişti. İlk kez onun düğün yemeği sayesinde Fransızlar makarna ile tanıştı ve şimdilerin bu popüler yemeği o dönemde ilk kez İtalya dışında hazırlanmış ve servis edilmiş oldu. Sonrasında ise hasret duyduğu topraklara, dönemin en popüler yemeklerini öğrenmeleri için kendi aşçılarını gönderip, eğitim almalarını sağladı. Böylece Fransız mutfağı zenginleşti ve Fransa bir gastronomi merkezi oldu. Fransız mutfağına kattığı şey sadece makarna ile sınırlı değildi kraliçenin... Farklı kaynaklarda birçok katılaştırılmış sos, dondurma ve pastacılık ürününün de onun zamanında Fransız mutfağına girmiş olduğundan bahsedilir.

MAKARNA HAMURU
450 gr un
50 gr semolina (sıfır numara irmik)
10 gr tuz
3 yumurta
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı su Rahat çalışabilmek için tezgah üzerine unu ve irmiği eleyin. Tuzu ekleyip karıştırın. Unun ortasını açın. Homojen bir karışım olması için çırptığınız yumurta, yumurta sarısı, su ve yağı da ekleyin. Kenarlardan unu yavaş yavaş karıştırarak yoğurmaya başlayın. Çok sert olmayan yumuşaklıkta elinize yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuz hazır olduktan sonra güzelce yuvarlayıp streçe sararak en az yarım saat dolapta dinlendirin. Eğer makarna makinanız varsa hamurunuzu eşit parçalara bölüp makinanızdan ince bir hamur elde edene kadar açın. Sonra yine makine yardımıyla istediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Makinanız yoksa hamuru 5-6 eşit parçaya bölün. Bir parçasını alıp unladığınız yüzeyde merdane yardımıyla açın. Hamur olabildiğince ince olmalı. Hamurunuz hızlıca kurumaya başlayacaktır. Bu sebeple açtığınız hamuru hemen kesin. Eğer hemen kesmeyecekseniz, açtığınız hamurların üzerini hafif nemli bez ile örtün. Kestiğiniz makarnaları elinizle dağıtarak unlu yüzeye koyup üstüne yine un serperek 20 dakika boyunca kurumaya bırakın.Pişirmek için suyu kaynatın. Bol tuz koyun. Beş dakika pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA