Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Lezzetse lezzet sağlıksa sağlık

Soğuk havalarda masanızdan eksik etmek istemeyeceğiniz, yapımı kolay, çok sağlıklı ve çok da lezzetli bir çorbadan bahsedeceğim bugün. Yeşil elma ve kök kerevizden yapılan çorba hem içinizi ısıtacak hem de inanılmaz bir lezzet şöleni yaşatacak

Kış ayının en çok sevdiğim sebzelerindendir kereviz. Zeytinyağlısından salatasına, fırında pişmişinden rémoulade'ına (remulad, bir çeşit mayonez bazlı sos) kadar her haline bayılırım... Faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Hal böyle olunca da özellikle kış aylarında mutfaktan hiç eksik etmemeye çalışıyorum kök kerevizi...

KARDEŞ ÇORBASI DA VAR!
Hasta olduğumuzda eminim hepimizin canı anne çorbası ister. Ama iyi çorba yapan kardeşler de var! Bu sebeple, geçtiğimiz günlerde birazcık rahatsız olan ablama çorba yapmak için girdim mutfağa... Uzun süredir ilk kez kafamda bir plan hazırlamadan geçmiştim tezgahın başına. Dolapta ne var ne yok diye bakarken kereviz ve hemen alt rafında güzelce yıkanıp kurulandıktan sonra kasesinde parıldayan yeşil elmalar ile göz göze geldik. Aklıma birkaç yıl önceki Londra seyahatim geldi. Orada yaşayan birkaç arkadaşım beni dünyaca ünlü bir şefin restoranına davet etmişti. Ve ilk kez o zaman orada içmiş ve çok beğenmiştim bu çorbayı.

MUTFAKTA YARATICILIK

Elimde bir tarif yoktu... Ancak aşağı yukarı nelerin yakışabileceğini biliyordum. Hızlı bir şekilde çorbayı hazırladım. Daha önce denemediğim bir tarifi hazırlıyor olmaktan ötürü içimde hafif bir tereddüt olsa da çorba önce benden sonra da ablamdan geçer not aldı. Kıssadan hisse: Mutfakta yaratıcılık oldukça önemlidir. Mutfakta harcadığınız sürenin ilk beş dakikasını hazırlayacağınız tarifi daha iyi nasıl oluşturabileceğinizi düşünmek için harcayın. İşe yaradığını göreceksiniz.

Yeşil elma ve kök kereviz çorbası


2 yemek kaşığı tereyağı
2 büyük boy kök kereviz
Yarım limon suyu
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil elma
1 litre sebze suyu
Yarım çay kaşığı tuz
Bir tutam taze çekilmiş beyaz biber
1 çay kaşığı beyaz toz şeker
300 ml krema

Yapılışı:
Tereyağını tencerede eritin. Küp küp doğranmış soğanları ekleyin ve orta kısık ateşte pişirin. Küçük küpler halinde doğranmış kerevizleri de tencereye ekleyin. Tuz ve beyaz biber ile tatlandırdıktan sonra altı halen kısık ateşte iken, tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika daha pişirin. (Bu aşamada ara sıra kapağı açıp karıştırın. Böylelikle kerevizlerin tencereye yapışıp yanmasını engellemiş olursunuz.) Elmaları soyun, ortadan ikiye kesip çekirdeklerini de çıkarın. Kerevizler ile eşit büyüklükte küpler halinde doğrayın. Limon suyu ile birlikte tencereye ekleyin. Tencerenin kapağı açık bir şekilde ara sıra karıştırarak 5 dakika pişirin. Sebze suyunu veya normal suyu ekleyip, tencerenin altını açın. Hafif kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha pişirin. Kremayı tencereye yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ekleyin. 5 dakika daha piştikten sonra el blendırı yardımı ile pürüzsüz olacak şekilde çekin ve üzerine kızarmış ekmek parçaları (crouton) ve doğranmış frenk soğanı serperek servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA