Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Ev ekonomisine en büyük katkı Mücver

Dünyanın dört bir yanında farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan mücverler var. Benim favorim Amerika orijinli mısır ve deniz mahsullerinden yapılanı olsa da klasik mücverin mutfaklarımızdaki yeri ayrı

Mücver denilince birçoğumuzun aklına eminim önce kabak dolması gelecektir. Hatırlayın, evlerimizde kabak dolması yapıldığı günleri. Oyulmuş kabakların içleriyle annelerimizin elinden hazırlanan mücver, o gün veya ertesinde mutlaka masada yerini alırdı. Ne yapsın canım kadın, atsın mı kabakların içini çöpe! Leziz bir yemeğe dönüşebilecek potansiyel bir malzemeyi ziyan etmek olmaz. Kaldı ki, ev ekonomisi yönetebilmek de öyle hafife alınacak bir mevzu değil. Hele de hayat şartlarının gitgide zorlaştığı bu günlerde! Aslına bakarsanız yıllardır hepimizin evinde bizler fark etmeden yapılan bu çapraz kullanım meselesi, mutfak şefleri olarak bizler için de fazlasıyla önemli. Bu sebeple yiyecek maliyetlerimizi dengelemek için ekip arkadaşlarımıza anlatmaya çalışırız bu meseleyi. Sürekli eğitimler düzenleriz. Adına 'çapraz kullanım' dediğimiz konunun, bir yıllık tüketimde bize ne kadar büyük fayda sağlayabileceğini konuşuruz hep beraber. Dolayısıyla sizlere de tavsiyem mutfağa girdiğinizde ihtiyacınız olan malzemeleri maksimum düzeyde kullanılıp, minimum düzeyde zayi etmeniz. Çöpe gitmeyen her bir kuruş, ya nakit para olarak cebinizde kalacak veya mükemmel bir lezzete dönüşüp sofranızı tatlandıracak.

SİZİN MÜCVERİNİZ NASIL OLSUN?
Her ne kadar mücver dediğimde hepimizin aklına ana malzeme kabak gelse de, dünyanın dört bir yanında farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan mücverler de var. Benim favorim Amerika orijinli mısır ve deniz mahsullerinden yapılanı. Bence altın kural lezzet karmaşası yaratmamak! Ne kadar az malzeme o kadar leziz mücver. Pek tabii yağın uygun sıcaklıkta olması, hamurun sadece yeteri kadar akışkan kıvamda kalması da mühim! Ek olarak kullanılacak malzeme eğer kabak gibi fazla su barındırıyorsa, mutlaka karışımı hazırlamadan önce suyunu sıkın.

MALZEMELER:

2 adet orta boy kabak
2 adet yumurta
1,5 - 2 su bardağı un
2 sap taze soğan
Yarım demet dereotu
Tuz, karabiber, tütsülenmiş paprika
İsteğe göre içine parmesan peynir rendesi veya 1 küçük parça sert beyaz peynir
Kızartmak için ayçiçek yağı

YAPILIŞI:
Kabakları güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra uç kısımlarını kesip, rendeleyin. Rendelediğiniz kabakların avucunuzun içinde sıkarak iyice suyunu alın ve sonra kağıt havlu üzerine koyarak tamamen kuruduğundan emin olun. Daha sonra kabakları bir kaseye alın. Eğer peynir kullanacaksanız kabakların üzerine rendeleyin. Karışımın sulanmaması önemli. Bu sebeple sert peynir kullanın. Daha sonra taze soğanı ve dereotunu da doğrayarak ekleyin. Yumurtaları çırpın ve karışımın içine koyduktan sonra tuzunu karabiberini de ekleyip karıştırın. Sonra unu bir kaç defada ekleyerek karıştırmaya devam edin. Mücver karışımını 5 dakika kenarda dinlendirdikten sonra tavada kızdırdığınız yağda kaşık yardımıyla yuvarlak şekil verecek şekilde koyun ve önlü arkalı pişirin. Kızaran mücverlerinizi fazla yağını çekmesi için havlu kağıt serili tabağa alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA