Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Rengarenk kış sofraları

Kim demiş kış sofraları renksiz olur diye... Alın size kış sebzeleri ile renklendireceğiniz capcanlı ve bir o kadar da sağlıklı sofralar için birkaç öneri

Havalar soğumaya başlayınca 'light' beslenme işini rafa kaldırmıştım. Light beslenme derken aklınıza yanlış bir şey gelmesin! Hiçbir zaman üzerinde light ibaresi olan ürünler tüketmedim. Tek bir salata ile öğün geçiştirmeyi başarabilenlerden de maalesef olamadım! Ancak en azından porsiyonlarımı küçültme, çok sağlıklı olmayan, besin değeri düşük ancak kalori olarak yüksek gıdaları tüketmemeye özen gösterdiğim zamanlarım oldu!

BİR TAŞLA İKİ KUŞ!
O zamanlar uzun bir süre önce yine tarihin tozlu sayfaları arasına karışmıştı... Bizim patron Şengül Balıksırtı ile aramızın açılması da sanırım tam bu zamanlara denk geliyor. Şengül Hanım herkes, kendisi gibi zayıf olsun ister. Çalışma arkadaşlarının sağlık durumunu yakından takip eder. Kilo vermenin sağlıklı bir hayat için ne kadar önemli olduğunu anlatır. Ne zaman benim hayatımda çorba ile başlayıp, sonrasında da uzayıp giden öğünler yerini aldı, Şengül Hanım durumu hemen fark etti. Yani biraz karbonhidrat, bir parça da protein alalım derken dünya tatlısı bir insandan olacaktım az kalsın! Bu yazı sayesinde aradaki buzları eritip eskisi gibi sıkı fıkı olmayı hedefliyorum. İnşallah işe yarayacak! Beslenmelerine özen gösteren arkadaşlarım "Yaz yaklaştı" diye plaj ve tatil sohbetleri yaparlarken, bende yine bir suçluluk duygusu alevleniverdi. Tamam, bu sefer kararlıyım, yaza kadar forma gireceğim! Bu satırları yazarken bir yandan da kendi iç sesimle mücadele etmeye çalışıyorum, çaktırmadan! O da haklı! Defalarca deneyip motivasyon eksikliğim sebebiyle başarısız olmanın verdiği özgüven kaybından "Deneme bile" diyor bana... Ama bence bir kez daha denemeye değer! İşin ucunda Şengül Balıksırtı ile ateşkes var yahu, başarmak zorundayım!

Pancarlı yoğurt


Fırınlanmış pancar
2 büyük kök pancar
30 ml zeytinyağı
1 tutam tuz
1 tutam taze çekilmiş karabiber
Birkaç dal ayıklanmış taze kekik

Kök pancarları güzelce yıkadıktan sonra zeytinyağı, tuz, karabiber ve taze kekik ile tatlandırın. Alüminyum folyo ile tek tek sardıktan sonra, altında tepsi olan bir tel üzerinde 170 C'de ortalama 1,5 saat pişirin. İyice piştiğinden emin olduktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında soğumalarını bekleyin. Hafif ılıdıktan sonra kabuklarını soyun ve mutfak robotunda bir dakika boyunca yani hafif parçalanana kadar çekin. Daha sonra süzgeçe koyup bir saat boyunca içindeki fazla suyun süzülmesini sağlayın.

Pancarlı yoğurt için:
150 gr süzme yoğurt
150 gr fırınlandıktan sonra süzülmüş pancar
30 gr ceviz içi, kavrulmuş ve küçük parçalara ayrılmış
1 tutam hardal tohumu veya susam, kavrulmuş
1/4 adet jalapeno veya taze yeşil acı biber, ince doğranacak
1 tutam toz kimyon
1 tutam paprika
Üzeri için damak zevkinize göre taze nane, fesleğen veya kişniş yaprakları

Yapılışı:
Yoğurt, tuz, paprika, kimyonu ve doğranmış acı biberlerin yarısını karıştırın. Ceviz ve pancarla doğranmış acı biberlerin kalan yarısını da karıştırdıktan sonra yoğurtla yavaş yavaş birbirine yedirin. Teflon tava da orta harlı ateşte hardal tohumlarını veya susamları güzelce kavurun. Hazırladığınız karışımın üzerine ekleyin. En son damak tadınıza göre nane, fesleğen veya kişniş yaprakları ve birkaç parça da ceviz ilave edebilirsiniz.

Kırmızı biberli humus

2 adet orta boy közlenmiş biber, konserve
1 tutam toz paprika
1 tutam tütsülenmiş paprika
2 diş sarımsak, küçük doğranmış
450 gr pişmiş nohut (bir gece önceden suda bekletildikten sonra haşlanmış veya konserve kullanabilirsiniz)
15 ml limon suyu
80 ml tahin
1 tutam tuz
1 tutam taze çekilmiş karabiber
50 ml zeytinyağı

Yapılışı:
Mutfak robotunuza doğranmış köz kırmızı biberleri, nohut ve tüm diğer malzemeler ile beraber koyup karıştırın. Püre kıvamına gelince kaba alıp servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA