Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Sağlıkla serinleyin

Ayran, cacık ve keş’e alışkınız, peki evde kendi mayaladığınız yoğurt ile yaz sıcaklarınızda içinizi serinletecek probiotik dondurmaya ne dersiniz?

Türk mutfağının rüştünü ispat etmiş en önemli ürünlerinden biridir yoğurt! İlk olarak nasıl mayalandığı hakkındaki rivayetleri bir kenara bırakırsak, doğada bulunan yararlı bakteriler yardımı ile de yoğurt mayalamak mümkün. Hatta hıdrellez ve ertesindeki 2 gün boyunca çiğ damlasını maya olarak kullanan Türkmenler bile var. Yararları saymakla bitmez. Düşük kalorili olmasının yanı sıra, kalsiyum, magnezyum ve tam bir protein deposu. Pek tabii bir dolu da vitamin. Özellikle evde yapılan yoğurtlar sağlık açısından daha yararlı. Fabrikalarda üretilen yoğurtlar pastörizasyon ve başka bir takım prosedürden geçtiği için bazı vitamin ve minerallerin değerlerini kaybetmektedirler. Hatta üzerlerinde probiotik ibaresi bulunmayan yoğurtlar, bizim yararlı bakteri diye adlandırdığımız ve sindirim sistemine yardımcı probiyotiklerden arındırılmış olarak servis edilmektedir. Dolayısıyla yoğurdun tüm faydalarından sonuna kadar yararlanabilmek adına, evde yoğurt mayalamaya başlayabilirsiniz.

DAMAK TADINIZA UYDURUN
Sıcakların git gide yükseldiği bu günlerde, serinlemek için bence en sağlıklı yollardan birini paylaşacağım şimdi sizlerle. Kendi mayalamış olduğunuz yoğurdu damak tadınıza göre lezzetlendirerek işe başlayın! Lezzetlendirdiğiniz yoğurdu dondurucuya atın ve tamamen donduktan sonra afiyetle mideye indirin.

DONUK YOĞURT

MALZEMELER
400 gr yoğurt
25 gr bal
1 muz
150 gr böğürtlen
150 gr yaban mersini
150 gr frambuaz
100 gr çilek

YAPILIŞI:
Meyveleri küçük küçük doğrayın ve dondurucuya atıp 2-3 saat tamamen donana kadar orada bekletin. Yoğurdu ve balı mutfak robotunda homojen bir karışım olana kadar karıştırın ve donuk meyvelerinizi de içine atıp robotta çekin. Daha sonra 1 gün önceden difrize konulmuş bir kabın içine yoğurt karışımınızı alın ve 1 gün difrizde dondurun. Ertesi gün servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA